Kutatók: ez már nem a vuhani koronavírus, hanem sokkal fertőzőbb

Megosztás

A hónapok alatt mutálódó vírus sokkal könnyebben terjed, mint elődje, viszont cserébe kevésbé halálos. A városi közegben azonban nagyon nehéz lesz tőle megszabadulni, úgyhogy várhatóan még nagyon sokáig együtt kell élnünk ezzel a járvánnyal. Ami most terjed, szinte mindenhol már az új variáns.

Több európai országgal és az Egyesült Államokkal együtt Románia is azok közé a régiók közé tartozik, ahol már a koronavírus új változata  terjed – áll abban a jelentésben, amelyet a  temesvári OncoGen orvosi kutatóközpont készített 112 vírusminta örökítőanyagának vizsgálata nyomán – írja a Főtér romániai magyar hírportál az Adevărul híre nyomán.Koronavírus elektronmikroszkópos képeKoronavírus elektronmikroszkópos képe – Fotó: Bsip / Getty Images Hungary


Eszerint a kutatóközpont munkatársai a több mint száz minta vizsgálata után azt is megállapították, hogy a mutálódott koronavírus nem annyira veszélyes, ellenben sokkal jobban terjed. Ezt a mutációt felfedezték már az Egyesült Államokban is és több európai országban szintén hasonló eredményre jutottak. 

Virgil Paunescu, az OncoGen vezető orvosa azt állítja, hogy a vírusok minden logika nélkül mutálódnak, és az orvostudománynak a feladata, hogy a legveszélyesebbre találja meg az ellenszert. Azok a vírusok, amelyek hamar végeznek a hordozójukkal, viszonylag hamar el is tűnnek, de a mutánsok, főleg urbánus közösségekben, még hosszú időn át velünk lesznek – állítja a román főorvos. 

Index.hu

Kapcsolódó cikkek