Nincs elég influenza elleni vakcina, nem tudják beoltani a három év alatti gyerekeket

Megosztás

Sok szülő egyelőre nem tudja beoltatni három éves kor alatti gyermekét influenza ellen, a nekik való oltásból ugyanis még nem kaptak a rendelők, és a patikában sem lehet megvásárolni.

A három éves kor alatti gyermekeket eddig szinte lehetetlen volt beoltani, mivel a gyermekorvosok nem kapták meg a picik számára is adható oltóanyagot. Erről érkezett jelzés több szülőtől is a Pesti Hírlaphoz.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke szerint van ígéret arra, hogy fognak belőle kapni, legalább azoknak akiknek szükséges lehet az oltás.

„Arra van már ígéret, hogy azok a krónikus alapbetegségben szenvedő, 3 évnél fiatalabb gyerekek akik minden évben be vannak oltva, meg fogják kapni. Ezeknek a gyerekeknek egyébként javasolt is az influenza elleni védőoltás beadása. Tehát akiknek nagyon szükséges a betegségük miatt a vakcina, azok legjobb tudomásom szerint meg fogják kapni”

– magyarázta az elnök.

Ezeknek a gyerekeknek nincs megfelelő mennyiségű oltóanyag biztosítva Magyarországon – magyarázta lapunknak dr. Póta. Ez egyébként nekik sem ingyenes, az előző években a patikában tudtak hozzájutni a szülők a 3 éves kor alatt megengedett védőoltáshoz, most azonban patikai forgalomban sincsen, ahogy eddig még a rendelőkbe sem érkezett meg.

Kapcsolódó cikkek