Észak-Magyarországon 1100, Közép-Magyarországon 1900 az átlagos órabér

Megosztás

Az év harmadik negyedében 1318 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder elemzése szerint – vette észre a hvg.hu. A felmérés közel 7 ezer fő béradatait dolgozta fel.

Ez 11 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 1184 forinthoz képest. A felsőbb kategóriákban jóval alacsonyabb ütemben változtak a bérek: több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2019 harmadik negyedévéhez képest 4 százalékos bérnövekedést tapasztaltak, szemben az egy évvel korábbi 7,5 százalékkal.

“Rendhagyó módon a második negyedév 1350 forintos szintjéhez képest néhány százalékos visszaesést mutatott a fizikai órabérek átlaga.

Ezt az átmeneti csökkenést azonban ezúttal egy pozitív változás magyarázza: a harmadik negyedévben a tavaszi leépítéseket követően a legtöbb helyen megkezdődött a létszámok visszatöltése, és ismét növekedésnek indult az alacsonyabb beosztású és bérezésű, a korábbi elbocsátásokat leginkább megszenvedő betanított munkások aránya”.

– közölte Hamrák Viktor, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője.

A régió szerint lebontott statisztikák viszont azt mutatják, hogy továbbra is jelentős az eltérés az egyes régiókban tapasztalható bérszintek között.

Míg Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1100 és 1200 forint között mozgott az átlagórabér, a Dunántúl középső és északi részén 1600 forint körül alakult ez a mutató, Közép-Magyarországon pedig meghaladja az 1900 forintos szintet is.

Kapcsolódó cikkek