A választók többsége elégedetlen a kormány válságkezelésével

Megosztás

A válaszadók majdnem hetven százaléka valamilyen mértékben egyetértett azzal az állítással, hogy a kormány többet is tehetett volna azért, hogy a családokat ne érintse ennyire súlyosan a koronavírus okozta gazdasági válság – ez derül ki az Ökopolisz Alapítvány és a Törésvonal Intézet által készített kutatásból.

A választók csupán negyede gondolja úgy, hogy a kormány intézkedései elegendőek voltak a gazdasági válság hatásainak enyhítésére, míg több mint kétharmaduk szerint a kormány tehetett volna többet is. Az elégedettség a korral együtt növekszik, azaz az idősebb korosztály értékelne jobbnak a kormány teljesítményét, míg a fiatalabbak elégedetlenebbek.

Az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok között egyértelműen többségben vannak az elégedetlenek (85,illetve 60 százalék), de a kormánypárt táborát is megosztja a kérdés: csupán 41 százalékuk elégedett, de ötven százalékuk inkább elégedetlen.

A konkrét intézkedések szintjén erős társadalmi konszenzus mutatkozik abban, hogy a kormánynak a megugró infláció miatt csökkentenie kellett volna az alapvető élelmiszerek áfáját: a megkérdezettek 85 százaléka teljesen vagy inkább egyetértett az állítással, ráadásul szignifikáns eltérés nincs a kormánypárt, ellenzéki és bizonytalan szavazók álláspontja között.

Kapcsolódó cikkek