Szijjártó Péter felszólította Joe Bident, hogy tisztázza korrupciós ügyeit

Megosztás

Ugye milyen érdekes az élet? A luxusjachtozó, helikopterező külügyminiszter felszólítja az amerikai elnökjelöltet, hogy villámgyorsan tisztázza a kétségeket ébresztő, korrupciógyanús ügyeit. Vajon Joe Biden válasza is annyi lesz, hogy abszolút magánügy és senki ne turkáljon benne, mert a család szent és sérthetetlen?

Szijjártó Péter videóüzenetet küldött Joe Bidennek, Donald Trump demokrata kihívójának, és felszólította, hogy mielőtt Magyarországgal foglalkozna, válaszolja meg a korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatos kérdéseket. 

A külügyminiszter arra reagált, hogy Biden az elnök külpolitikáját kritizálva Magyarországot is az önkényuralmi rendszerek közé sorolta. Pontosan azt mondta: 

„Most egy olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben az elnökünk hatszor beszélt Vlagyimir Putyinnal, de egyetlen rossz szava nem volt hozzá. A NATO-t a szétesés veszélye fenyegeti, mert a tagjai nem biztosak benne, hogy számíthatnak ránk. És látjuk mi minden történt Belarusztól kezdve, Lengyelországon át Magyarországig, hogy az önkényuralmi rendszerek tündökölnek újra a világban, a mi elnökünk pedig keblére öleli ezeket a gazembereket. A legjobb barátok lettek Észak-Korea vezetőjével, akivel szerelmes leveleket váltanak.”

Szijjártó szerint Biden vádjai igaztalanok és méltatlanok. Biden pedig jó lenne, ha megválaszolná, milyen szerepet játszott a fia az ukrajnai energetikai szektor korrupciógyanús ügyeiben, amikor igazgatója volt egy ottani energetikai cégnek. 

A magyar külügyminiszter arra is választ vár az amerikai elnökjelölttől, hogy 

  • milyen módon vetette latba politikai befolyását a fia és a fia által vezetett vállalat nyereségessége érdekében,
  • miért helyezett nyomást az ukrán kormányra és államra, hogy menesszék az ukrán főügyészt, és 
  • milyen köze volt ennek a menesztésnek ahhoz, hogy teljesen elültek a Joe Biden fiának energetikai üzleteihez kötődő nyomozások. 

Joe Biden fia, Hunter Biden ukrajnai szerepvállalásáról részletesen írtunk tavaly decemberben. Hunter Biden akkor ült be egy gyanús oligarcha korrupciógyanúba keveredett cégének igazgatótanácsába, amikor az apja éppen az amerikai kormány ukránpolitikájának legfőbb felelőse volt.

Donald Trump mindent elkövetett, hogy terhelő bizonyítékokat szerezzen az ügyben Biden ellen, sikertelenül. A héten a trumpista New York Post ígért leleplezést „Biden titkos emailjei” címmel, de a sztori annyira gyanús, hogy a mainstream sajtó is csak az után kapta fel, hogy a Facebook és a Twitter korlátozta a terjesztését.

Amikor augusztusban Szijjártó Péterről derült ki, hogy a kormány egyik kedvenc nagyvállalkozójának, Szíjj Lászlónak a luxusjachtján töltötte a horvátországi nyaralását, egyetlen ezzel kapcsolatos kérdésre sem válaszolt érdemben, csak magánügynek minősítette a dolgot. 

444.hu

Kapcsolódó cikkek