Minden idők legnagyobb környezetvédelmi díját hozta létre Attenborough és Vilmos herceg

Megosztás

Az Earthshot Prize-tól azt remélik, ez lesz majd a környezetvédelem Nobel-díja. Ötvenmillió font a büdzsé, öt kategóriában díjaznak majd.

Összefogott Sir David Attenborough és Vilmos herceg, egy ötvenmillió fontos környezetvédelmi alapot hoztak létre, hogy támogassák az innovatív környezetvédelmi törekvéseket, írja a BBC nyomán a Qubit. Az alapítók szeretnék, ha az Earthshot Prize nevű díjat idővel a környezetvédelem egyfajta Nobel-díjaként emlegetnék.

Ez minden idők legnagyobb környezetvédelmi célú támogatása.

A díj támogatói között szerepel Jack Ma, az Alibaba volt elnökének alapítványa, a WWF és a Greenpeace is. Öt kategóriában osztják majd ki a következő tíz évben, mindegyik nyertes egymillió fontot, azaz közel 400 millió forintot fordíthat majd a győztes projektre. A kategóriák:

  • A környezet védelme és helyreállítása
  • A levegő védelme
  • A tengerek védelme
  • A környezetszennyezés visszaszorítása
  • A klíma védelme

Attenborough szerint belefér, hogy olyan ötletekkel is pályázzanak, melyek elsőre meglepően vagy akár hülyeségnek is tűnhetnek, hiszen előfordulhat, hogy ezek is hasznosnak bizonyulnak majd globális szinten. A díj létrehozói nem tűztek ki konkrét elvárásokat, de azt remélik, az Earthshot hatására olyan ötletek születnek, melyektől 2030-ra érezhetően javulnak a Föld kilátásai. Az első öt embert jövőre díjazzák majd, Londonban.

Kapcsolódó cikkek