Egy hét alatt 14%-kal nőtt a fertőzöttek száma

Megosztás

Az előző héthez képest az utóbbi hét nap során tizennégy százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta azt is, hogy a 30-60 éves korosztály körében is jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek közel fele közülük került ki.

Müller Cecília hangsúlyozta: Európa- és világszerte a koronavírus-járvány második hulláma zajlik, környezetünkben mindenhol jelentősen emelkedik a megbetegedések és a halálozások száma. Keddre 818-cal nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és húszan haltak meg.

Közülük 15-nek szív- és érrendszeri betegsége és magas vérnyomása, egynek alapbetegségként légzőszervi megbetegedése, további négynek pedig anyagcsere- és cukorbetegség, pajzsmirigy- vagy krónikus veseelégtelensége volt. Életkoruk 53-92 év közt volt – mondta az országos tisztifőorvos.

A gyermekek körében továbbra sem jellemző a megbetegedés – jelentette ki Müller. Az igazolt fertőzöttek közül nem éri el az 5 százalékot a gyerekek aránya.

A kutatók, virológusok, döntéshozók és mindenki, aki betartja a szabályokat. Így lehet lassítani a járvány. Mindenki tud tenni azért, hogy ne robbanásszerűen terjedjen a betegség.

“A járvány halad előre az egész világon, de nagyon fontos az, hogy egyszerre hányan fertőződnek meg, mennyire terheli meg a kórházakat.”

Az első hullámot is sikerült a lakosság bevonásával kezelni. Müller Cecília kérte, hogy mindenki tartsa be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályokat.

Újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy tavasszal már megtörtént a szakdolgozók, rezidensek, végzős orvostanhallgatók átképzése a koronavírus-betegek ellátására. Hozzátette, hogy bővül a kapacitás az ellátó intézményekben, és mindenhol van elég személyzet, valamint eszköz is.

Müller Cecília kijelentette, az elv az az, hogy koncentráljuk egy helyre a vírusos betegeket, jelenleg Kiskunhalas ez a helyszín. Ha igazolják a fertőzést, akkor az illető első körben Kiskunhalasra kerül. A legelső szempont mindig a beteg állapota.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy azok az igazolt fertőzöttek, akik enyhe tünetekkel, vagy enyhe tünetek nélkül otthon vannak, kerüljék a fizikai munkát, ne erőltessék a mozgást, illetve a háziorvossal egyeztessen az esetleges gyógyszeres kezelésről. Rámutatott, hogy ezek a személyek jól teszik, hogy C és D-vitamint szednek, illetve odafigyelnek a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére.

Jelenleg a közösségi terjedés a jellemző. A tiszaújvárosi gócról (a Mol-építkezésen 200 fertőzöttet találtak) annyit mondott, hogy kontaktkutatás zajlik.

Az országban bárhol, bármely településén jelen lehet a vírus – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Kijelentette, ezentúl egy-egy halmozódás bárhol előfordulhat, ahol szoros közösségek vannak. Legyen szó akár a munkahelyekről, akár más közösségről.

Akik edzeni járnak, azok az öltözőben is viseljék a maszkot. És kerüljék a zsúfoltságot – adott tanácsot Müller. És nyissanak ablakot, oldják meg a szellőztetést.

Kapcsolódó cikkek