A magyarok alig fele oltatná be magát a koronavírus ellen

Megosztás

A magyar lakosság 42 százaléka oltatná be magát biztosan a 2020-as járvány ellen, 46 százalék biztosan elutasítaná az oltást, 12 százalék pedig bizonytalan vagy nem válaszolt a kérdésre – derült ki az Ipsos októberi kutatásából, amit a 444.hu közölt.

Az ötven év alatti felnőtt lakosok közül csak 36 százaléka kérne vakcinát, nagyobbik részük (25 százalék) csak akkor, ha az ingyenesen elérhető lenne számukra. Az idősebb korosztály sokkal nyitottabb, a megkérdezettek majdnem fele venné igénybe a vakcinát. Közülük minden harmadik tagja kész lenne akár fizetni is a vakcináért (35 százalék). További szociodemográfiai vizsgálatok rávilágítanak, hogy ennél magasabb fizetési hajlandóság a főiskolai végzettségűek (50 százalék), a Pest és Veszprém megyeiek (41 százalék és 40 százalék), vagy például a magas anyagi státuszúak körében mérhető (57 százalék).

Az Ipsos szeptemberben is végzett már egy hasonló kutatást, akkor nemzetközi trendekkel is összevetették a magyar válaszokat. Abban a kutatásban a jelenleginél kicsit kevesebb, 44 százalék mondta azt, hogy nem oltatná be magát az új koronavírus elleni védőoltással, ami rendesen elmarad a 74 százalékos nemzetközi átlaggal szemben. A legfőbb ok a mellékhatásoktól való félelem volt (59 százalék), de az említések között átlag feletti értékkel volt megtalálható a vakcina hatékonyságának, illetve a Covid-19 vírus tényleges veszélyességének megkérdőjelezése (azaz bizonyos fokú vírustagadó és vírusszkeptikus magatartás) is Magyarországon. A 27 mért ország rangsorában Lengyelország és Oroszország után így Magyarország elnyerte a harmadik legóvatosabb nemzet címét.

Kapcsolódó cikkek