Újabb lélegeztetőgépeket vesz az állam, miközben a tömegesen a raktárakban állnak kihasználatlanul a tavasszal vásároltak is

Megosztás

Mondhatnánk, hogy az óvatosság vezérli Orbánékat, de a kormány által felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint is egyszerre maximum 800 darabra lehet szükség. Ehhez képest a már több, mint húszezer darab lélegeztetőgépünk döntő része a raktárakban kihasználatlanul porosodik. Valamiért most még kell hozzá 465 darab újabb.

Szinte el sem hiszi az ember, amikor elolvassa, pedig igaz. Közbeszerzési felhívást jelentett meg a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, aminek a tárgya 465 darab lélegeztetőgép.

Ha valamire nincs jelenleg szükség Magyarországon, az lélegeztetőgép, mivel ebből döntően a Külügy 300 milliárd forintos túlvásárlásának köszönhetően 20 ezer darab van Magyarországon. Az Orbán Viktor által ismertetett legrosszabb forgatókönyv a második hullámban úgy számol, hogy maximum 800-an szorulnak majd egyidőben lélegeztetésre.

A Katasztrófavédelem friss közbeszerzési kiírásának egyik melléklete szerint a közbeszerzés tárgya „a koronavírus járvány elhárításához elengedhetetlenül szükséges orvosi eszközök, műszerek beszerzése rescEU – Ares (2020)2547279-14/05/2020 támogatási program keretében”. 

Vagyis ezek a lélegeztetők abba a 2,5 milliárd forintért készülő raktárba mennek majd, amit uniós pénzből épít Magyarország. Itt (is) tárolják majd a koronavírus-járvány elleni közös védekezéshez is felhalmozott EU-s eszközöket. Ezek szerint a Katasztrófavédelem bonyolítja az uniós eszközbeszerzéseket is. 

Ha valamiben, lélegeztetők raktározásában tényleg akkor tapasztalatunk van, mint az EU-ban senkinek. A megvásárolt eszközök ára már enyhén szólva nem annyira kedvező uniós összehasonlításban. Azt már csak halkan jegyezzük meg: vajon megvan a megfelelő számú, megfelelően képzett szakember is ezek kezelésére?

444.hu

Kapcsolódó cikkek