Lehet, hogy hamarosan újra vezethetünk ittasan? A miniszter lazítana a zéró tolerancián

Megosztás

Alkoholfogyasztást követő járművezetés? A legkisebb mértékű ivászat után is tilos már évek óta megtenni ezt Magyarországon. Elképzelhető, hogy megváltozik ez a trend, Nagy István, agrárminiszter ugyanis társadalmi vitát kezdeményezne arról, hogy lazítsanak a jelenleg életben levő szigoron. A kulcsmondat talán nem véletlenül éppen Villányban hangzott el.

Európában az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályok országonként különbözőek, mivel nincs egységes uniós szabály erre vonatkozóan. Magyarországon nincs mit számolgatni, hivatásos és kezdő sofőrökre egyaránt a 0,0 g/l limit vonatkozik, azaz egyáltalán nem tolerált még csak egy hörpintésnyi szeszes ital fogyasztása vezetés előtt.

Elképzelhető, hogy lazítanak a szigoron, legalábbis erre lehet következtetni Nagy István agrárminiszter kijelentéseiből. A tárcavezető október 2-án a Vörösbor Napok Villányban rendezvény megnyitója alkalmával azt mondta, szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazítása érdekében.

Nagy István agrárminiszter (balra) ésa Villányi Borrend tagjai koccintanak
Nagy István agrárminiszter (balra) ésa Villányi Borrend tagjai koccintanak – Fotó: Sóki Tamás / MTI

A KSH adatai alapján ittas járművezetők 1353 balesetet okoztak 2019-ben. Érdekesség, hogy 2020 első félévében 606 balesetet okoztak a pohár fenekére néző sofőrök, míg az év ugyanezen szakaszában 587 volt ez az érték tavaly, azaz a kijárási korlátozások nem voltak hatással erre a számadatra.

Alapjarat.hu

Kapcsolódó cikkek