Müller Cecília szerint jelentősen nőtt a tesztek száma… miközben a hivatalos adatok szerint pont az ellenkezője történt

Megosztás

Néhány nappal ezelőtt valóban jóval többet teszteltek az országban, de azóta már pár kanyarral arrébb járunk, csak erről ezek szerint a tisztifőorvos asszony nem nagyon értesült.

Nem célozzák a halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztését, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. „Az a célunk, hogy működjön Magyarország, működjön azon belül is az egészségügyi ellátás.”

Hétfőn a Magyar Orvosi Kamara elnöke kérte Kásler Miklós minisztertől, hogy függesszék fel a halasztható, elektív műtéteket a járványkórházakban, mert a növekvő koronavírusos esetszámok és a megváltozott járványkezelési stratégia miatt egyre nő a teher az ellátórendszeren, sok intézményben létszámhiány van. 

Müller azt mondta, szeretnék, ha a tervezett, előjegyzett ellátásokat minél tovább fenn tudnák tartani. 

Arról is beszélt, hogy „jelentősen nőtt a laboratóriumban elvégzett vizsgálatok száma, meghaladtuk a 700 ezret”. Ez az adat az összes koronavírus-tesztre vonatkozik, amit a járvány márciusi kirobbanása óta elvégeztek. 

Kedden valójában a szokásosnál jóval kevesebb, 7037 új mintavételt jelentettek. Vagyis nincs szó jelentős növekedésről, sőt kedden a pozitív tesztek aránya is rekordot döntött, ami éppen azt jelzi, hogy kevés tesztet végeznek. 

A tisztifőorvos azt mondta, augusztus második felében, amikor hétről hétre háromszorosára nőtt az esetszám, a vírus reprodukciós száma (R értéke) 2 és 2,5 közt alakult. Ez a szám azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést, vagyis ezzel mérhető, hogy a járvány milyen sebességgel terjed.

Müller elmondása szerint az R érték most 1 közelében van, vagyis lassulni látszik a fertőzöttek számának emelkedése. 

Emiatt nincs napirenden, hogy szigorító intézkedéseket vezessenek be. A fertőzöttek életkori megoszlásáról azt mondta, 

  • 4 százalékuk 14 év alatti
  • 25 százalékuk 20-29 éves
  • 43 százalékuk 30-60 éves
  • 15 százalékuk 60 év feletti

Ezek szerint a maradék 13 százalék 14 és 20 év közötti lehet, bár erre nem tért ki külön. 

Beszélt a területi eloszlásokról is, aminek saját elmondása szerint nincs olyan információértéke mint tavasszal, hiszen a járvány nem elsősorban gócpontokban terjed. 100 ezer lakosra vetítve Budapesten van a legtöbb fertőzött (253), Csongrád-Csanádban 280, Fejérben 270, Tolnában 120, Békésben 85.

444.hu

Kapcsolódó cikkek