Értelmi fogyatékos fiatalkorút erőszakoltak meg egy észak-magyarországi lakásotthonban

Megosztás

Az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség abban a büntetőperben, amelyik egy középsúlyosan értelmi fogyatékos fiatalkorú megerőszakolása miatt zajlik. A négy vádlott is nagyon fiatal, 14-18 éves volt a 2017 augusztusában, egy észak-magyarországi lakásotthonban történt bűncselekmény idején. A fiúkat első fokon 3 évtől 8 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtották. A vádhatóság az ítéletet tudomásul vette, de mivel a vádlottak mindannyian fellebbeztek felmentésért, enyhítésért, a büntetőeljárás a Debreceni Ítélőtáblára került másodfokra. 

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szeptember 23-i közleményében azt írja, a vádlottak egymás tevékenységéről tudva közösültek, fajtalankodtak a sértettel, tudva annak értelmi képességeiről, állapotáról (a szexuális akaratnyilvánítási képessége lényegében hiányzott). 

– A sértett és a vádlottak rendkívül hányatott sorsú fiatalok. A törvényszék a bűnösségi körülményeket helytállóan állapította meg, és azokat az elkövetők büntetőjogi felelősségének mértékéhez igazítva, súlyuknak megfelelően értékelte. A kiszabott büntetések eltúlzottnak nem tekinthetők, enyhítésüknek törvényes indoka nincs – olvasható a fellebbviteli főügyészség közleményében.

Hangsúlyozták: a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények általában a sértettek későbbi életminőségét is súlyosan károsítják. A büntetés célja a társadalom védelmében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.

Borsodihir.hu

Kapcsolódó cikkek