Szakértők szerint 2021 végére sem éri el a magyar gazdaság a válság előtti szintet

Megosztás

A gazdaság idei mélyrepüléséhez képest nagyot nő majd a magyar GDP 2021-ben, de sem a GDP növekedése, sem a foglalkoztatás szintje nem fogja elérni a 2019-es szintet.

A Pénzügykutató két lehetséges forgatókönyvvel számol: az egyik szerint sikerül anélkül kezelni a járvány második hullámát, hogy a tavaszihoz hasonlóan korlátozni kelljen a gazdaság működését, a másik szerint nem.

Idén a magyar GDP még az optimista forgatókönyv szerint is 4 százalékkal csökken, a pesszimista szerint pedig 8 százalékkal esik vissza. A derűlátóbb modell szerint az idei 4 százalékos recesszió után 2021-ben 2 százalékkal nő majd a GDP, a reálkeresetek pedig az idei 6,2 százalék után 2 százalékkal nőhetnek. Ha viszont nem sikerül elkerülni egy újabb gazdasági leállást, akkor a 2020-as 8 százalékos visszaesés után erről az alacsonyabb bázisról nőhet majd a GDP 3 százalékkal jövőre, a keresetek pedig idén 5,4, 2021-ben pedig 0,5 százalékkal emelkedhetnek. A munkanélküliség a Pénzügykutató elemzése szerint már nagyjából elérte a mélypontját, ez látványosan nem, de fokozatosan javulhat majd 2021-ben.

444.hu

Kapcsolódó cikkek