Magyar siker a nemzetközi asztrofotós pályázaton

Megosztás

Most még csak százhúsz darab van az égen, de mi lesz akkor, ha majd sikerül a tervezett 50 ezer?

Ezt a kérdést tette fel a kereskedelmi műholdak mozgását ábrázoló képe publikálásakor a díjnyertes magyar asztrofotós, Schmall Rafael. A Zselici Csillagpark fotográfusa az univerzumfotózás legrangosabb nemzetközi versenyén nyert az egyik kategóriában.

A megmérettetést a Greenwichi Királyi Múzeum szervezte, Insight Investment Astronomy of the Year 2020 elnevezéssel. Schmall Rafael az Ember és az Űr nevet viselő kategória első helyét szerezte meg. A siker értékét növeli, hogy Francsics László tavalyi összetett első helye után másodszor kerül hazánkba a rangos elismerés.

Kereskedelmi műholdak látszanak a csillagos égen a díjazott fotón. A Föld közelében keringő mesterséges égitestek mozgása sokkal gyorsabb a csillagokhoz képest, ezért hosszú expozíció esetén a fényes csíkokat húznak az univerzumban ragyogó csillagok elé.

A földközeli pályák már most telítettek, túl sok műhold mozog egyszerre szűk helyen, épségüket a bolygónk körül keringő űrszemét is veszélyezteti.

Schmall Rafael felveti a kérdést, hogy ha már most pályaszűkében vannak a műholdak üzemeltetői, mi lesz akkor, ha megsokszorozódik a mesterséges igetestek száma? A Starlink műholdak száma jelenleg 120 körüli a fotós szerint, amit 50 ezerre terveznek növelni.

A magyarországi asztrofotós körökben komoly hírnévvel bíró Schmall Rafel kapott már elismerést a NASA-tól, és kétszer elnyerte a National Geographic Magyarország Év asztrofotója díját.

Képeiből az érdeklődők állandó kiállítást tekinthetnek meg a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagparkban.

A Technológia börtönében címet viselő kép nemcsak bravúros fotótechnikai megoldásával érdemelte ki a zsűri elismerését, hanem témaválasztásával is egy fontos problémára irányítja rá a figyelmet.

A műholdak növekvő száma a csillagászati megfigyeléseket is nehezíti. Hiába építenek jelentős költséggel egyre nagyobb és profibb távcsöveket, a műholdak miatt egyre zajosabbá váló égbolt megnehezíti, sőt, akár el is lehetetleníti a tudományos kutatásokat.

A zavaró hatások nemcsak a kutatóknak okoznak kellemetlenséget, a csillagokat pásztázó amatőrök is kénytelenek szembesülni velük.

Itt a többi kategória nyertes fotóit is megcsodálhatják:

Kapcsolódó cikkek