A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelkeretének majdnem felét kimerítették a vállalkozók

Megosztás

A pénzintézetek 531 milliárd forintot folyósítottak eddig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési hitelprogramjának (Nhp Hajrá!) 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu adatai szerint. – vette észre a 168óra.

A szakportál MTI-nek küldött legfrissebb elemzésében kiemeli: a koronavírus-járvány nem tántorította el a cégeket a hitelfelvételtől, a két legnépszerűbb termék jelenleg a Széchenyi Hitel és az Nhp Hajrá! Utóbbi esetében a hitelintézetek beszámolói alapján az elmúlt hónapban nőtt a folyósított és az elbírálás alatt álló kölcsönök volumene is – április óta több ezer vállalkozás élt a kamattámogatott kölcsön lehetőségével. A bankok visszajelzése szerint az átlagosan folyósított hitelösszegek között jelentős különbségek vannak.

A bankok többsége elenyésző elutasítási arányról számolt be, ez alapján a felhasználható hitelkeret közel fele már elfogyott – mondta a közlemény szerint Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. Ez összhangban van az MNB júniusi becslésével, miszerint 2020 év végéig akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja az Nhp Hajrá szerződések volumene – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek