Szakértő: “A Balaton így egy bealgásodott posvánnyá válik, a partvidéken szőlők helyett úszómedencékkel”

Megosztás

Miközben a NER-lovagok gátlástalanul nyúlják le a Balaton-partot, egyáltalán nem figyelnek arra, hogy a tóval foglalkozni is kellene. A folyamatos beépítések miatt pedig drasztikusan csökkennek a szőlőterületek és nőnek az úszómedencés villák.

A Balatoni Limnológiai Intézetet vezető Jordán Ferenc szerint azonnal abba kéne hagyni a zöldterület beépítését a tó mellett.

“Ha minden így megy tovább, akkor akár egy zöld, bealgásodott posvánnyá is válhat a tó, a partvidékén szőlők helyett úszómedencékkel” – hívta fel a figyelmet a VIP-nek adott interjújában a Balatoni Limnológiai Intézetet vezető Jordán Ferenc.

Jordán szerint a Balaton egyeztetés nélküli beépítésének lehet katasztrofális hatása a tó helyzetére: “A víz kémiai összetétele, a plankton, a nádas, a halak mind fontosak ahhoz, hogy egy ökológiai rendszer működését is megértsük, ne csak gyönyörködjünk benne. A tudás sajnos így is hézagos, az ismeretek integrációja pedig gyenge, nincs valódi összefogás. A döntéseket persze eleve máshol hozzák, rendszerint nem kifejezetten a kollektív tudásunkon alapul, hogy mi történik a tóval, inkább egy maroknyi ember érdeke dönt. Döntéshozóké, befektetőké, politikusoké” – mondta a tihanyi intézet tudósa.

Jordán nem akart pontos időpontot jósolni, de észrevételei szerint “néha napok alatt kialakulhat egy-egy lokális algásodás, majd el is múlik ugyanilyen gyorsan, pár év alatt viszont már maga a tó is mutathat trendszerű változásokat.”

A tudós szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha gyorsan betiltanánk minden zöldterület, tehát erdő, mező, nád kiirtását és beépítését, de az sem kizárt, hogy már egy iszapkotrás is segítene valamit az egyre algásabb vízen.

Jordán Ferenc azzal lett országszerte ismert a tudományt kevéssé követők között is, hogy tulajdonképpen megjósolta a koronavírus érkezését egy korábbi interjúban.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek