A kormány ismét százmilliárdokat pakol jobbra-balra egyetlen határozattal

Megosztás

Egyetlen határozattal mintegy 215 milliárd forint, az eredeti költségvetési törvény szerint tervezett kiadások nagyjából egy százalékának felhasználásáról döntött a kormány. A szerda este megjelent Magyar Közlöny szerint különböző alapokból utaltak ki nagy összegeket.

A Gazdaságvédelmi Alapból látszólag 206 milliárd forintot vettek ki, de mint a kormányhatározat szövege mutatja, valójában ennyi túllépést engedélyeztek az eredetileg tervezett összegen és a már korábban jóváhagyott túllépéseken túl. Vagyis ez az Alap tetszőleges mértékű lehet, mert ezt az Országgyűlés a költségvetési törvényben így szabályozta, és az sem mindig világos, hogy az újabb kiadásnak mi köze a gazdaságvédelemhez. 

Ebből 37 milliárdot kap beruházásra a honvédség, 72 milliárd megy közúti és vasúti fejlesztésre, 35 milliárd az egészségipari ágazat technológiai korszerűsítésére, 8 milliárd a büntetés-végrehajtásra (továbbá külön 110 millió soproni közműfejlesztésre a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön férőhelybővítése érdekében), 1,8 milliárd a Nemzeti Olimpiai Központ beruházás támogatására, több mint 4 milliárd a külképviseletekre, újabb 7,6 milliárd a végre megnyíló Eiffel Műhelyház és az Operaház Andrássy úti épületének beruházására (nem először), csaknem 3 milliárd egyházi közfeladatellátási és közösségi célú beruházások támogatására.

A Központi Maradványelszámolási Alapból csaknem 2 milliárdot vettek ki, ott a legnagyobb tétel az Igazságügyi Minisztérium hivatali működésére megy. A rendkívüli kormányzati intézkedésekre félretett össszegből 3,7 milliárdot használtak fel, ennek nagy részét a Bethlen Gábor Alap kapja nemzetpolitikai célokra.

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékát 7,1 milliárddal csökkentették, ebből több mint 5 milliárdot a felsőoktatás kap, egy milliárdot pedig a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.

A belügy és a honvédség együttműködése keretében engedélyezték a „terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások” 34 milliárddal, a „tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások” 7,7 milliárddal történő túllépését, bár tömeges bevándorlás nincs.

Kapcsolódó cikkek