Az Európai Bizottság összehangoltan szabályozná a határzárakat az Unió tagállamaiban

Megosztás

Javaslatot fogadott el az Európai Bizottság, amelynek a célja az, hogy uniós szinten hangolják össze a koronavírus-járvány miatt a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket és azok kommunikációját. A javaslatban négy dologban vár együttműködést a tagállamoktól a brüsszeli testület.

Egyrész szeretnék, hogy közös kritériumok és küszöbértékek alapján döntsenek a korlátozásokról, és ezeket a közös kritériumok alapján besorolt területeket az elfogadott színkódokkal határozzák meg. Továbbá közös keretrendszert dolgozzanak ki a magas kockázatú területekről érkező utasok esetében alkalmazandó intézkedésekre és a nyilvánosságot mindig egyértelműen és időben tájékoztassák a korlátozásokról.

Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a tagállamok ne tagadják meg a más tagállamokból érkező személyek beutazását. Ha mégis így döntenek – saját eljárás alapján –, akkor megkövetelhetik a piros és szürke területekről érkezőktől a karantént vagy a Covid-teszt elvégzését. Azt is szorgalmazza Brüsszel, hogy a tagállamok minden héten részletes tájékoztatást adjanak a bevezetni és megszüntetni kívánt korlátozásokról. Ez azt jelenti, hogy a hatályba lépés előtt egy héttel értesítést kell küldeniük a változásról.

A javaslat – amelyről heteken belül dönthet a tagállamokat képviselő Tanács – ugyan nem nevezi meg Magyarországot, ám a bizottság korábban egyértelműen jelezte a budapesti kormánynak: nem ért egyet azzal, ahogy a határzárat bevezette. Erről nem nyújtott tájékoztatást Brüsszelnek, a bejelentés mindössze négy nappal előzte meg a határzár hatályba lépését, ráadásul a bevezetés után döntöttek arról, hogy egyes tagországok (a visegrádi országok) magyarországi foglalással rendelkező polgárai könnyített feltételekkel léphetnek be az országba.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek