Feljelentést tettek Szijjártó ellen a luxusjachton töltött vakációja miatt

Megosztás

A külügyminiszter úgy nyaralt Szíjj László luxusjachtján, hogy arra a vagyonnyilatkozata alapján nem volt pénze, ha viszont ajándékba kapta az utat, az korrupciós problémákat vethet fel. Szijjártó eddig nem adott magyarázatot, valaki viszont feljelentette. Kérdés, mire jut az ügyészség, már ha jut valamire egyáltalán.

Augusztus végén fordultunk a Legfőbb Ügyészséghez, hogy megtudjuk, Polt Péter hivatala szerint felveti-e a korrupció gyanúját, hogy Szijjártó Pétert egy olyan vállalkozó luxusjachtján fotózták le nyaralás közben, aki főként állami megrendelésekből szerezte vagyonát. Megkérdeztük azt is, indítanak-e vizsgálatot, eljárást amiatt, hogy felmerül annak a gyanúja, a külügyminiszter a vállalkozótól ajándékba kapta az óvatos becslések szerint 40-60 millió forintba kerülő utazást.

A Legfőbb Ügyészség a hvg.hu kérdésére azt közölte, megkeresésüket a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) irányította, ők fognak válaszolni. A KNYF pedig reagált is, bár nem túl hosszan, válaszukból csak az derült ki, hogy valaki az utazás miatt feljelentette a külügyminisztert, ám eredmény még nincs, egyelőre a feljelentés elbírálás alatt van.

Szijjártónak ugyanakkor nem csak ez a feljelentés okozhat gondot, már ha ez okoz neki egyáltalán. Vagyonnyilakozat-tételi eljárás is indulhat ellene, ha erre az illetékes mentelmi bizottság rábólint. Az eljárást a jobbikos Stummer János kezdeményezte, aki szerint ez a közelmúlt legnagyobb fideszes korrupciós botránya, a miniszter pedig semmilyen magyarázatot nem adott rá.

Szijjártó az egyetlen interjújában, amit a nem baráti médiának adott, azt ismételgette, hogy a nyaralása magánügy, a családi vakáció a magánélet része. Ezt az interjút augusztus 25-én adta, azóta pedig az ügyben egyáltalán nem szólalt meg.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek