A Kúria kimondta: A miskolci kórház diszkriminálta a roma nőket a szülészeten

Megosztás

Az első- és másodfok után a Kúrián is pert nyertek a miskolci megyei kórházzal szemben azok a roma nők, akiket hátrányos megkülönböztetés ért a szülészeten. Emiatt a kórháznak kétmillió forint közérdekű bírságot kell fizetnie.

Az érintettek – illetve az őket képviselő Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC)  – azért fordultak a bírósághoz, mert a kórház csak pénzért, „alapítványi hozzájárulás” címen biztosított védőöltözetet a kísérőiknek. 2018-tól kezdve nem lehetett gyógyszertárból hozott zsilipruhábat használni, aki be akarta kísérni a hozzátartozóját a szülészetre, kénytelen volt néhány ezer forintot fizetni. 

2018-ban a Miskolci Törvényszék, majd a Debreceni Ítélőtábla is kimondta, hogy a kórház ezzel

„megsértette az osztályon ellátott szülő nők egyenlő bánásmódhoz való személyiségi jogát, (…) és közvetett módon megsértette a szülészeti és nőgyógyászati osztályon ellátott roma nemzetiséghez tartozó nők egyenlő bánásmódhoz való személyiségi jogát” is.


A kórház által beadott felülvizsgálati kérelem után a Kúria az ERRC javára döntött. Azon túl, hogy a kórháznak bírságot kell fizetnie, meg kell szüntetnie a diszrkiminatívnak ítélt gyakorlatot is. 

2017-ben az Egyenlő Bánásmód Hatóság azért marasztalta el ugyanezt a kórházat, mert megalázón bántak a szülészeten egy roma nővel, az orvos azt mondta neki, „ti, cigányok úgyis csak a pénzért szültök”.

via 444

Kapcsolódó cikkek