Hiába a gyönyörű látvány, ezért nem szabad a lillafüredi Hámori-tó jegére merészkedni – videó

Megosztás

Napok óta élvezhetik a téli időjárást, apró késéssel a fehér karácsony is megérkezett Miskolc környékére. Mivel továbbra is tartotta magát a hideg, így a havas táj és a befagyott tó is csalogatta a látogatókat. Hiába fagy be azonban vastagon a Hámori-tó, az átfolyások jóval melegebbek, így balesetveszélyes rámerészkedni.

Téli hótakaróban pompázik Lillafüred és a Hámori-tó is; utóbbi, mint csillogó tükör a púderes szelence fedelébe ékelve. Azonban a befagyott vízfelületet idén is csak távolról szabad csodálni. A tavat borító jégréteg ugyanis csekély vastagságú. A Miskolc Tv riportere, Szakonyi Stella által megkérdezett szakember arra hívta fel a figyelmet, senki ne merészkedjen a befagyott tóra, mert az súlyos következményekkel járhat. A részletekről a Minap.hu tudósított.

– Erre a tóra egyáltalán nem biztonságos rámenni, ennek az oka pedig, hogy – a tó névhasználat ellenére – itt egy átfolyás van – magyarázta Vanczák Zoltán, a Garadnavölgyi Vízi Társulat ügyvezetője. – A Garadna tölti a tavat, illetve a túlfolyón távozik a fölösleges vízmennyiség. Ennek az egyensúlyban tartása természetesen nem tökéletesen kiszámítható, tehát elképzelhető, hogy a jég alatti víztömeg szétfeszíti a jégpáncélt, vagy éppen bizonyos részei alatt levegő van.

A szakember hozzátette, az itt található források miatt a tó vize állandó mozgásban van.  A vízfolyások hőmérséklete 5-10 fokos is lehet, amik folyamatosan melegítik alulról a jégréteget: ezért veszélyes a befagyott területre merészkedni.

Kapcsolódó cikkek