Fukusima: 1 millió tonna sugárszennyezett vizet engedne a tengerbe a japán kormány

Megosztás

Lassan tizenegy éve megoldatlan probléma a földrengés és szökőár következtében 2011-ben súlyosan megsérült japán atomerőmű ügye. Valóban nem lenne jobb ötlet ennél, mint a sugárszennyezett vizet a tengerbe engedni?

A japán kormány közzétette a fukusimai atomerőműben tárolt szennyezett víz tengerbe eresztésére vonatkozó terveit. Eszerint 2023 tavaszától több mint 1 millió tonna szennyezett vizet engednének a tengerbe egy vízalatti alagúton keresztül. Az alagútra azért van szükség, hogy a szennyezett víz ne közvetlenül a parton és ne a vízfelszínen érje el a tengert, hanem a parttól kb. 1 kilométernyire és viszonylag nagy mélységben – írja a 444.hu.

A japán kormány és a fukusimai atomerőmű fenntartójának tervei idén heves ellenállást váltottak ki, halászok, környezetvédők és turisztikai szervezetek is szót emeltek a víz tengerbe eresztése ellen, attól tartva, hogy a projekt károsíthatja az élővilágot. A 2011-es földrengésben megrongálódott fukusimai atomerőműben jelenleg kb. 1,3 millió tonnányi szennyezettnek minősülő vizet tárolnak, a tárolás költsége pedig óriási, majdnem évi 284 milliárd forintnyi jen. A szennyezett víz közben azt is akadályozza, hogy megkezdődhessen az erőmű szétszerelése. (Reuters)

Kapcsolódó cikkek