A DK választ szeretne arra, hogy miért Orbán fia volt a legalkalmasabb a 40 millió forintos ösztöndíjra, amiből külföldön tanult

Megosztás


A DK kezdeményezi a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság összehívását Orbán Gáspár katonai elitiskolás ügye miatt – írja a HVG.

A miniszterelnök fia a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián végzett el egy képzést, melynek költsége közel 40 millió forint volt. Orbán Gáspár azt követően került a brit katonai elitiskolába, hogy 2019 nyarán letette esküjét és katonává vált.

Orbán Gáspár két másik magyarral végzett az akadémián, a Honvédelmi Minisztérium (HM) ösztöndíjasaként. Minderre úgy derült fény, hogy a levizsgázott hallgatók nevét rendszerint közzéteszik a Daily Telegraph című napilapban, ahol Orbán Gáspár neve is feltűnt. Az ugyanakkor továbbra sem ismert, pontosan milyen szempontrendszer alapján választották ki a három érintettet, ezért a DK arra is keresi választ,

miért éppen Orbán Viktor fia volt a legalkalmasabb arra, hogy közpénzen tanuljon a brit intézményben.

Vadai Ágnes a közleményében azt is tudatta: amikor tudomást szerzett a három magyar elitakadémiás képzéséről, megpróbálta kideríteni, hogy kik a szerencsések, “de az igazság már a kormány titkolózó válasza előtt megtalált”.

“Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjaként kezdeményezem, hogy hívják össze a bizottságot, és hallgassuk meg Benkő Tibor honvédelmi minisztert, Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve a három kiválasztottat, köztük a miniszterelnök fiát”

– írta Vadai.

Kapcsolódó cikkek