Kooperációs szerződést kötött a Diósgyőr és a Kazincbarcika

Megosztás

A megállapodás értelmében az U21-es korosztályhoz tartozó fiatalok a DVTK-ban és a KBSC-ben is szerepelhetnek.

A Merkantil Bank Liga előző évi kiírásában a DVTK aranyérmet nyert, míg az újonc Kazincbarcika az osztályozót is elkerülve biztosította a bennmaradást. Ez megteremtette annak a lehetőségét, hogy a két klub kooperációs szerződést kössön, aminek alapján az U21-es korosztályhoz tartozó fiatalok a DVTK-ban és a KBSC-ben is szerepelhetnek – áll a diósgyőri klub honlapján megjelent közleményben.

– Érkezésemkor az egyik legfontosabb feladatként határoztam meg azt, hogy a DVTK Labdarúgó Sportakadémián nevelkedő fiatalokat a lehető legmagasabb szinten segítsük a felnőtt futballba beilleszkedni – fogalmazott Simon Miklós, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója. – Ennek érdekében azt szeretnénk, hogy minél hamarabb a felnőttek között játsszon, aki erre megérett. Az NB III.-ban szereplő második csapat által nyújtott lehetőség a következő idénytől a kooperációs szerződés keretében kiegészül az NB II.-es Kazincbarcikával, ahol nem csak a mérkőzéseken, hanem az edzéseken is megtapasztalhatják a magasabb színvonalat. Aki pedig már túl van a diósgyőri debütáláson, de valamilyen ok miatt kevesebb játékperchez jut, annak is kiváló lehetőség az NB II. Örülök, hogy „szomszédainkkal” sikerült megállapodni, hiszen a földrajzi közelség mellett fontos az ott folyó szakmai munka is. A klubvezetés és a vezetőedző személye pedig a biztosíték arra, hogy a srácaink a lehető legjobb helyen fejlődjenek náluk.
Minden fiatal labdarúgó érési folyamata más, van, aki 20 éves korára nevezhető kész játékosnak, mást pedig már 16 évesen be lehet vetni az élvonalban. Ezért fontos, hogy mindenkinek a számára megfelelő szinten tudjunk a minél több játékpercet a második csapatban vagy a másodosztályú Kazincbarcikában, míg meg nem érnek az élvonalra. És ne feledkezzünk meg a regionális partnerklubjainkról sem!

– Voltak már korábban is kooperációs szerződéseink, amelyekből sokat tanultunk és most ezek tanúságait levonva kötöttünk együttműködési megállapodást a Diósgyőrrel – vette át a szót Koszta Péter, a Kazincbarcika SC sportigazgatója. – Pontosan letisztáztuk a feltételrendszert, azt, hogy hogyan tudjuk a fiatalokat beépíteni a mi csapatunkba, ugyanakkor ebből hogyan lehet kölcsönösen előnyt kovácsolni. Hiszen a DVTK-nak is érdeke, hogy a tehetséges, élvonalba törekvő játékosok megfelelő játékpercet és rutint szerezzenek, vagyis úgymond felépítsünk egy embert. Ugyanakkor nekünk is hatalmas segítség, hiszen mi olyan játékost kapunk, aki alkalmas arra, hogy NB II.-ben pályára lépjen, majd pedig élvonalbeli játékos legyen. Tehát nagyon fontos klubunknak ez a szakmai kapcsolat, hiszen a tavalyi évben is volt több olyan, a fiatalszabálynak megfelelő játékosunk, aki kitűnt tehetségével, s most anyaklubjával készül az új idényre. Például a fehérvári Kovács Bence, vagy éppen a diósgyőri Csatári Gergő. Ez azt is mutatja, hogy jó munkát végeztünk, két fiatallal játszottunk tavaly nagytöbbségében, és idén is szeretnénk ezt folytatni – mondta a kazincbarcikai sportigazgató.

A DVTK tartalék vezetőedzője, Vincze Richárd csatlakozik a KBSC stábjához, és Csábi József segítőjeként folytatja. (Utódját hamarosan megnevezi a DVTK). Vincze Richárd fiatal kora ellenére tapasztalt szakember, aki korábban irányította a kazincbarcikai csapatot, dolgozott Diósgyőrben Bódog Tamás és Fernando Fernandez, Felcsúton pedig Benczés Miklós stábjában, valamint éveken keresztül irányította edzőként a diósgyőri utánpótlás különböző korosztályos csapatait.

– A lehető legjobb szakembert sikerült ennek az ügynek megnyerni – folytatta a DVTK LSA szakmai igazgatója. – Vincze Richárd a kazincbarcikai stáb tagjaként könnyíti meg az akadémistákat a felnőtt futballba történő átmenetben. Biztos vagyok benne, hogy nem csak a vezetőedző munkáját segíti minden tudásával, hanem a diósgyőri fiataloknak is biztonságot és szakmai segítséget nyújt, hiszen évek óta velük dolgozik. Ezzel kialakul egy olyan rendszer, ami életpályamodellt nyújt a fiataloknak, és sok sikerrel kecsegtet.

Igen, ahogy Miklós is említette, Vincze Richárd bekerült a kazincbarcikai edzői stábba, és így ő lesz az összekötő a két klub között – tette hozzá Koszta Péter. – Emellett pedig a kooperáció hatékony működéséért is ő lesz a felelős, mikor, ki és hol edz, játszik. Esetleg kinek, milyen problémája van, napi szinten is azonnal le tudjuk majd reagálni a különböző helyzeteket. Az ő személye, eddigi munkája és tapasztalata garancia arra, hogy ez a szakmai együttműködés valóban jó lesz, bár Miklós és én is folyamatosan kapcsolatban vagyunk.

A kooperációs szerződés nagyon rugalmas lehetőséget nyújt a kluboknak és játékosoknak. Egy mérkőzésen maximum öt kooperációs szerződéssel rendelkező kerülhet be a keretbe, és közülük három labdarúgó léphet pályára, de játékosok személye két mérkőzés között változtatható.

– Többféle lehetőség is nyitva állt a klubok és a labdarúgók előtt – vázolta a diósgyőri akadémia szakmai vezetője. – Abban hiszek, hogy az egyént kell a középpontba állítani, ezért az egyén számára legoptimálisabb megoldást kell kiválasztani a rendelkezésre álló lehetőségek közül. Ennek megfelelően lesz olyan, aki Kuznyecov Szergej edzését látogatja, és ha az élvonalban a kispadon ül, esetleg keveset játszik, másnap Kazincbarcikán mégis megkaphatja a hétvégi meccsterhelést. Más pedig egész héten Csábi József és stábja irányításával készül, az NB II.-ben is játszik, de ha sérüléshullám, vagy bármilyen ok miatt Diósgyőrben lesz rá szükség, akkor visszajöhet. És olyan is lehet, aki a DVTK tartalékban edz, és amennyiben a Barcikának szüksége lesz játékosra, akkor hétvégén ott játszik.

Az MLSZ Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzata értelmében az U21-es korosztályhoz tartozó labdarúgók kaphatnak kettős játékengedélyt.

– Elsősorban 2003-as, 2004-es, 2005-ös születésű labdarúgókban gondolkodunk, de ha olyan ütemben fejlődik egy 2006-os fiatal, akkor előtte is nyitott ez az út. Végezetül hadd tegyem azt is hozzá, hogy a játékos áramlás mellett más területen is szeretnénk együttműködni, például be akarjuk vonni a Barcikát is a saját mérési programunkba, edzőmérkőzéseket is tervezünk, valamint szeretnénk megosztani a nálunk felhalmozott tudást, valamint kölcsönvenni partnerünk tapasztalatait. Bízom benne, hogy jól működik majd a ma aláírt kooperáció, és mindkét fél számára hasznos lesz! – zárta szavait Simon Miklós, a DVTK LSA szakmai igazgatója.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek