Gigászi támogatást kap a kormánytól a Tokaj-Hegyalja Egyetem, minden hallgatóra kétmilliárd jutna

Megosztás

Több mint 75 milliárd forintos támogatást kap az államtól az intézmény – de hogy mire, az nem világos.

A Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány alig fél évvel a megalapítása után egy összegben 75,5 milliárd forintot kapott az államtól 2021–2022 fordulóján, alig fél évvel a megalapítása után – tudta meg a 24.hu.

Ha ezt a pénzt szétosztották volna aközött a 38 nappali tagozatos hallgató között, akik a támogatás odaítélésének idején az egyetemre jártak, fejenként 2 milliárd forintot kellett volna kapniuk. Nagyjából ugyanennyi oktatója volt az egyetemnek ebben az időben, levelező tagozaton pedig 215 hallgató járt oda.

Egyáltalán nem világos, mire kapta az egyetem ezt a temérdek pénzt a kormánytól. Mint a 24.hu írja, nem az egyetemi feladatok ellátására, mert arra évenként 1 milliárd 670 millió forintot kapnak az államtól, és nem is a vagyonkezelő alapítvány működtetésére, arra évi 400 milliót kapnak.

24.hu által kikért alapító okirat szerint a 75,5 milliárd forintos juttatást „az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében” adta a kormány (azaz az alapító). Hogy ez mégis mit takar, azt az egyetemi alapítvány kuratóriumától sem tudta meg a lap, ugyanis két hét elteltével sem reagáltak a megkeresésükre.

(24.hu, hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek