Magyarország is megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából

Megosztás

Szombat esti közleményében jelentette be az Agrárminisztérium, hogy Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltják az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.

Nagy István miniszter elmondása szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. „Az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelmi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.” – tette hozzá a miniszter.

A közlemény szerint a Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart, abban bíznak, hogy elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására. Az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az Európai Uniótól, tették még hozzá.

Már januárban volt róla szó, hogy az EU-tól kérne segítséget a kormány, mert túl sok kukorica jött be tavaly Ukrajnából. Szombaton elsőként a lengyel kormány jelentette be, hogy betiltják a gabona és más termények behozatalát Ukrajnából, mivel az Európai Unióban termeltnél olcsóbb ukrán gabona – a háború miatti szűk logisztikai keresztmetszetek közepette – nagy mennyiségben maradt a közép-európai államokban, leszorítva az árakat és a helyi gazdálkodókat sújtva, írja a 444.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek