Koszorúzással emlékezett a holokauszt áldozataira a miskolci DK

Megosztás

Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő és a párt megyeszékhelyi szervezete az Arany János utcai emléktáblánál helyezett el koszorút vasárnap.

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Miskolcon a DK helyi szervezetének tagjai vasárnap megkoszorúzták az Arany János utcában található emléktáblát – tudósított a Minap.hu.

Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő azt mondta, az élet szépségét, békéjét és szeretetét meg kell őrizni és tovább kell adni értékként. A politikus felidézte egy Lengyelországban tett kirándulásának gyermekkori emlékeit, amikor egyebek mellett járt Auschwitzban is: “A mai napig hordozom magamban az idegenvezető által ott elmondottakat és látottakat” – fogalmazott.

Hozzátette, Miskolc egyetlen megmaradt zsinagógájának falai nem csak “emlékeket, érzelmeket rejtenek”, hanem “a lelki béke mellett mennyi borzalmat is”. “A Kazinczy utcai zsinagóga küszöbét átlépve magasztos érzés keríti hatalmába az embert. Vajon az egykori átadása óta hányan és milyen lelki indokkal néztek át a rózsaablakon túlra csodát, segítséget várva?” – tette fel a kérdést az országgyűlési képviselő.

Úgy vélekedett, hogy a második világháború nemcsak bombázást, nélkülözést, hadifogságot, hanem “tudatos népirtást” is jelentett. “A borzalom Miskolcot sem kerülte el” – mutatott rá a képviselő.

“1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását. A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali halál várt. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat, mindössze néhány tízezren tértek vissza. A túlélők családjuk, közösségük elvesztése miatt gyakran úgy döntöttek, hogy nem tudnak új életet kezdeni egykori lakóhelyükön, ezért a fővárosban, nagyobb városokban, vagy külföldre emigrálva próbáltak tovább élni.- mondta.

“A meggyilkolt zsidóság hiánya fájó és pótolhatatlan” – emelte ki Hegedűs Andrea. A DK országgyűlési képviselője azzal zárta: “mutassuk meg, mondjuk ki, hogy ilyen világot mi nem akarunk! Soha többet ilyet nem akarunk! Az élet szépségét, békéjét és szeretetét meg kell őrizni és tovább kell adni értékként. Ez a mi feladatunk, ez az emberségünk feladata.”

Forrás és további részletek: Minap.hu; Fotó: Juhász Ákos/Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek