Nem szent itt már Hofi sem, simán Kádár udvari bolondjának minősítették

Megosztás

A mai politikai kurzus céljainak megfelelően nagyon durván nekimentek Hofinak. Az ország mai napig egyik legnépszerűbb humoristájának egyetlen bűne az volt azok szemében, akik az M5 tévécsatornán minden bizonnyal megrendelték – hiszen másként szinte ma nem is jelenhet meg semmi a királyi tévében – az őt lejárató műsort, hogy nem volt elég – micsoda? Hát persze, hogy nemzeti!

Az M5 História című műsorában kegyetlenül lerántották a leplet Hofi Gézáról, az ország mai napig egyik legnépszerűbb humoristájáról. Azt mondták róla, hogy Kádár bohóca volt. Hiszen minden diktatúrának volt bohóca, nyilván természetes, hogy Kádárnak és korának is kellett lennie egy udvari bolondnak. Így aztán Hofi volt a főbohóc, akinek természetesen főnöke is volt, mégpedig Komlós János, aki mi más volt, mint ÁVH-s! 

A Bán János – aki Szolnokon kilenc évig az Új Néplapnál főszerkesztőként dolgozott – vezette M5 csatorna két szakértőt is megszólaltatott annak érdekében, hogy Hofit ledegradálják, hogy érdemeit csökkentsék. 

A tehetségét íróként Bán Mór néven is megcsillogtató Bán János uralta csatornának az lett gyanús, hogy abban a rendszerben, amikor mindent áthatott a cenzúra, hogyan beszélhetett valaki annyira szabadon, mint Hofi?

A magyarázatot két szakember adta meg, írjuk is ki a nevüket, mert megérdemlik: Mező Gábor kutató és újságíró, illetve Tóth Eszter Zsófia történész.

Hofi tehetségét persze nem vitatják, de! De a legendája hamis, hiszen humorával csak a rendszert szolgálta ki, semmi mást nem tett.

Tóth Eszter ezt mondta:

“Hofi Géza munkásságára, ha úgy tekintünk rá, hogy a nemzeti önértékelésünket építette-e, vagy a nemzeti egészséges öntudatunkat, hát egyértelműen nem.”

A műsorban leszögezték, a rendszerváltás után Hofi pályája kisiklott, hiszen neki a táptalajt a kádárizmus adta, az új rendszerben nem találta önmagát. Sőt, olyan gusztustalanságra is vetemedett, hogy a Don-kanyar áldozatain élcelődjön! 

Mező szerint ez durva jelenet volt Horthy Miklós újratemetése kapcsán (holott Hofi pont a kormányzót és rendszerét figurázta ki). 

Elhangzott, hogy Hofi idővel agresszív és dühös lett. Stílusa egyre kevésbé volt vicces! Nem tudott megújulni. 

Ismét a történész mondta: “ő egy bizonyos szerepkörben volt csak jó humorista”. A kádári nosztalgiára épített és egy az egyben vitte tovább a kádári propagandát.

Az origo nevezetű lap természetesen lehozta ezt a műsort, majd ez még nem volt elég, a jól bevált módszerrel ismét visszatértek rá, interjút készítettek a kutatóval, Mezővel. 

Ebben kifejtette, hogy:

“És persze azért vele kapcsolatban is él egy hatalmas hazugság, amit nem is ő, hanem a sajtó terjeszt, vagy harminc, vagy inkább hatvan éve: hogy őt egy egész ország szerette. Nem, nem szerette az egész ország, nagyon sokan egyáltalán nem kedvelik azt a fajta humort, aminek ő volt az egyik legkiválóbb előadója.”

Mezőék ügyesen felidézték, hogy miközben Hofi prolinak próbálta beállítani magát, sok pénze volt és Mercedesen járt.

Az interjúban természetesen felemlegették Komlós Jánost, a rettegett ÁVH-st, de belerúgtak Koncz Zsuzsába és még Vitray Tamásba is.

A közpénzből működő M5-nél nem tudni, gondolkodnak-e olyan műsor készítésén, ami bemutatja a tökéletes párhuzamot az orbáni és a kádári rendszer között, hiszen lényegében ma is puha diktatúrában élünk, Hofi szerepét pedig átvette a – ma még idehaza be nem tiltott – közösségi média (ami szintén szelepként szolgál).

Hiszen amikor Bán János lett az M5 igazgatója “az eddiginél is színesebb kínálatot ígért. Így például erőteljesebb értékeléseket, kritikákat, konstruktív, előrevivő vitákat.”

Fotó: Fortepan

Kapcsolódó cikkek