Az Unióban már egy számjegyű az infláció, a magyar drágulás a rekorder

Megosztás

Jó tudni, hogy az EU már elérte az Orbán által év végére kitűzött célt – csak kár, hogy közben itthon még mindig rekord közelében az infláció mértéke.

9,9 százalékosra csökkent az Európai Unió inflációja februárban – tette közzé az Eurostat, amelynek adatait a HVG szemlézte. Vagyis az EU-ban már most sikerült megvalósítani azt, amit Magyarországra Orbán Viktor az év végére ígért, lement az infláció egyszámjegyűre.

Eközben a magyar drágulás egészen extrém más európai országokéhoz képest, november, december és január után ezúttal is EU-rekorder, ráadásul toronymagasan. A magyar infláció az Eurostat adatai szerint a januári 26,2 százalékosról 25,8 százalékra csökkent (a KSH egy kicsit más módszertan szerint számol, náluk 25,7-ről 25,4-re ment le). Az EU második legnagyobbja a lett infláció, 20,1 százalékkal, majd a cseh 18,4 százalékos adat a harmadik.

Az EU 16 tagállama mostanra már elérte az egyszámjegyű inflációt, a legalacsonyabbakat Luxemburgban (4,8), Belgiumban (5,4), és Spanyolországban (6,5) mérték.

Azok közül, ahol még 10 százalék fölötti a drágulás, januárról februárra a lengyel és a szlovák infláció nőtt, de jól látszik a visegrádi államok összehasonlításában, hogy Magyarország még így is egy egészen külön kategóriát képvisel, mint a környékünk bármelyik más országa.

Az EU egyik legnagyobb problémája az élelmiszerek drágulása. Ezt senki nem ússza meg – még a legszerencsésebb Cipruson is 9,1 százalékkal drágábbak az ételek, mint tavaly ilyenkor voltak, mindenhol máshol kétszámjegyű az áremelkedés, átlagosan pedig majdnem 20. A magyar adat így is elképesztően magas bárki máséhoz képest, hiszen 47 százalékos.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek