II. János Pál segített eltussolni a pedofilügyeket

Megosztás

A legfrissebb hírek szerint II. János Pál már évekkel azelőtt tudott a lengyel katolikus egyházban elkövetett gyermekmolesztálásról, hogy pápa lett volna.

A későbbi II. János Pál pápának, Karol Wojtyłának Krakkó érsekeként tudomása volt papok által elkövetett pedofil bűncselekményekről, és segített eltussolni azokat – állította vasárnapi riportjában a TVN lengyel televízió, amit az AFP hírügynökség idézett.

A riportban megszólal egy oknyomozó riporter, aki behatóan tanulmányozta a lengyel titkosrendőrség iratait és az egyházi feljegyzéseket. Állítása szerint II. János Pál az érintett papokat más egyházmegyékbe helyezte át – például Ausztriába –, hogy ne legyen botrány.

Az egyik ilyen esetben Karol Wojtyla Bécsbe küldte a molesztálással vádolt Franz Koenig bíborost és az ajánlólevelében egy szóval sem említette a bántalmazás ügyét. Az egyik forrás pedig azt állította: Wojtyła személyesen beszélt neki egy pedofil papról 1973-ban, de azt kérte, hogy erről sehol ne tegyen bejelentést, majd ő személyesen kezeli az ügyet.

“Ne féljetek” – hangoztatta gyakran II. János Pál pápa

II. János Pál pápával kapcsolatban már a 2005-ös boldoggá avatásának idején is felmerült, hogy a pedofil ügyekre szívesen ráterítette reverendáját. Az elmúlt években nem csak a bántalmazó katolikus papokról tudunk egyre többet, de az őket “jótékonyan” védelmező egyházi keretekről is egyre tisztább képet kapunk – és ez csak a jéghegy csúcsa.

Minden jel arra mutat, hogy a szent pápa nevét csupa kisbetűvel írják majd be az egyházi lexikonokba, ennek ellenére a miskolci KDNP javaslatára 2013-ban teret neveztek el róla, három évvel ezelőtt, születésének 100. évfordulóján pedig még egy szobrot is kapott az egyházfő.

Nem Karol Wojtyla az egyetlen egyházi méltóság, akinek az utóbbi időben jókora árnyék húzódott alakjára. Halála előtt nem sokkal XVI. Benedek pápa is bevallotta, hogy müncheni érseksége idején tudott legalább egy pedofil pap esetéről, aki 23 gyereket molesztált.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek