A tiltakozások ellenére megkapta a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyár

Megosztás

A közlemény szerint minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adták ki az engedélyt.

Lezárta a kormányhivatal a debreceni akkumulátorgyár ügyében indított környezethasználati eljárást – számolt be róla a 444.hu. A közlemény szerint „minden eddiginél szigorúbb feltételekkel” adták ki az engedélyt, „több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását, és gyakoribb ellenőrzéseket” írtak elő.

A kormányhivatal szerint az „összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás a legalaposabb hatósági engedélyezési eljárások egyike, amely garantálja, hogy a beruházásnak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie”.

Az engedély talaj-, levegő-, természet-, víz- és zajvédelmi előírásokat is tartalmaz. A kínai CATL tavaly november 28-án nyújtott be engedélyezési kérelmet, a döntés február 18-án válik véglegessé. Ekkor teszik majd közzé a teljes dokumentumot is, egyelőre a kivonata elérhető.

A kínai CATL hatalmas kapacitású gigagyárat tervez építeni Debrecenbe. Miután a helyiek tiltakozni kezdtek a termőföldek elvesztése és a környezetvédelmi kockázatok miatt, eltüntették a kormányhivatal honlapjáról azt a tanulmányt, amiből kiderült, hogy naponta akár 60 ezer köbméter vízre is szükség lehet a gyár működéséhez. A tanulmány szerint az átlagos vízfogyasztás is napi 42500 köbméter körül alakulhat. A beruházás éles lakossági tiltakozást váltott ki a városban.

via 444.hu

Kapcsolódó cikkek