Ünnepi szentmise keretében adták át a megújult miskolci Minorita-templomot

Megosztás

Befejeződtek a több éven át tartó felújítási munkálatok, a misén részt vett Veres Pál polgármester és a megyeszékhely országgyűlési képviselői is.

Ünnepi szentmise keretében adták át szombaton a megújult Minorita-templomot – számolt be róla a Minap.hu. Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormányzat az elmúlt tíz évben a Föld minden pontján segítette a keresztény egyházakat.

A hálaadó szentmisét Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke celebrálta, aki kiemelte, a mai alkalom is bizonyítja: a katolikus egyházban továbbra is fontos szerepe van a szerzetesi életnek. Mint mondta, egy város lelki megújulásában “kiemelkedő, helyettesíthetetlen szerepe van” a templomnak, tartozzon bármelyik keresztény felekezethez.

A szentmisén részt vett Veres Pál, Miskolc polgármestere, Csöbör Katalin és Kiss János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői, valamint a társegyházak vezetői.

Korábban többször is írtunk róla, hogy a város egyik kiemelt műemlékének számító Minorita-templomot több mint 870 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően újították fel. A munkálatok 2020-ban indultak, újjáépültek és helyükre kerültek a toronysisakok, de megerősítették a főhajó tetőzetét, a mellékhajókét pedig újraépítették. Elkészült a Mária monogram aranyozása, a bádogozás, és rendbe tették a teljes külső homlokzatot. Felszerelték az esőcsatorna levezető elemeit. A felújítás 2022 januárjában kezdődött második ütemében a belső terekben dolgoztak: visszakapta eredeti színét a főoltár, a padlóburkolatokat kicserélték, ahogy a szentély padozatát is.

Fotó: Mocsári László / Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek