Itt nyugszik Artúr, a kutya – állattemető a miskolci erdő mélyén

Megosztás

A Bükk lábánál, a Sanofi gyógyszergyártól nem messze, az erdőben található a “Kedvencek Temetőjeként” elhíresült kisállat temető. A miskolciak és környékbeliek már évek óta hozzák ide házikedvenceiket, hogy örök nyugalomra leljenek és nyugodt körülmények között búcsúzhassanak el tőlük.

A Kedvencek Temetője a Csanyik völgyében

A képeket most, egy téli séta alkalmával készítettük, egyébként a Google térkép is jelzi a helyszínt. A sírok között lépdelve egészen elképesztő volt látni a nagyjából negyven sírhelyet, és hogy valamelyikre mekkora gondot fordítottak a tulajdonosok. Nagyrészt persze kutyák és macskák sírhelyeivel találkozhatunk, de temettek ide hörcsögöt, nyuszit vagy épp papagájt is. Még azoknak is szívszorító érzés lehet itt sétálni, akik egyébként nem tartanak vagy tartottak soha kisállatot. Jóllehet valamelyik síron már látszik, hogy évek óta nem látogatják, ellenben találkozni olyannal is, amelyik rendszeresen karban van tartva.

A Csanyik-völgyi kisállattemető közvetlenül egy patakmeder mellett fekszik, ezért még akkor sem felelne meg a közegészségügyi szabályoknak, ha engedélyt kérték volna a terület tulajdonosától az ide temetkezők. Többször előkerült már a téma a médiában, a közösségi oldalakon azonban mindig védelmükbe fogták a temetőt a kommentelők. Valaki szerint a vízbe kerülő szennyező anyagokkal kellene inkább foglalkozni. Illetve sokan felvetik problémának, hogy a kertes ház nélküliek nehéz helyzetben vannak, illetve nincs mindenkinek több tízezer forintja hamvasztásra.

Artúrka sírja

Az állati tetem szerves anyagként igen veszélyesnek számít, a gyorsan bomló fehérje jó táptalaj a különböző kórokozók számára. Fertőző hatásukat kifejthetik közvetlenül emberre és állatra, közvetve pedig a vízbe, levegőbe és a talajba kerülve.

Egymást mellett találhatóak a kedvencek sírjai

Az a többi hozzászólásból is kiderül, hogy rendkívül erős a kötelék a gazdik és a kedvencek között. Ezért talán érthető, hogy méltó körülmények között szeretnének búcsút venni állataiktól a gazdik. A törvények viszont mást diktálnak. Figyelembe kell venni a járványvédelmi és közegészségügyi szabályokat. Az állati eredetű tetemeket ellenőrzött körülmények között kell megsemmisíteni. Ezt bizonyos körülmények között saját kertünkben is megtehetjük.

Itt nyugszik Smokie

Viszont, aki nem rendelkezik családi házzal vagy épp egy nagytestű kutyát szeretne örök nyugalomra helyezni, már nehezebb helyzetben van. Elszállítása díjköteles. Sokan pedig nem így szeretnének végső búcsút venni kedvenceiktől.

Az országban egyébként találkozhatunk más sírhelyekkel is, ahol állatok nyugszanak. Zala megyében, Vonyarcvahegytől 10 km-re található az egykor titkos katonai bázis. Itt az elzártan állomásozó katonákat szoros barátság fűzte kutyáikhoz, ezért hozták létre számukra a temetőt. Vulkán kutya őrnagy, akit meggyilkoltak, például saját teste melegével mentette meg gazdáját a fagyhaláltól.

De Alsónémediben is eltemethetjük kedvencünket. Ott történt meg, hogy már a földet lapátolták egy rottweiler koporsójára, amikor a láda mozogni kezdett. Valószínűleg az állatorvos nem megfelelő dózisban adta az altatót. A kutya felkelt és kimászott. A gazdik visszavitték a kutyát és ismét elaltatták.

Az igény tehát nagy lenne egy legális kisállat temetőre, nem csak a rengeteg sírt elnézve, hanem mert egy amatőr videó beszámolója alapján halottak napján rengetegen voltak kint a síroknál.

Kérdéseinkkel megkerestük az Északerdő Zrt-t, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó cikkek