Még két évig marad a babaváró hitel és a falusi CSOK

Megosztás

Több családtámogatási kedvezményt is meghosszabbított szerda esti rendeletében a kormány – számolt be róla a HVG. A legfontosabb változás az, hogy a babaváró hitel, a falusi CSOK, valamint az új építésű lakásoknál igénybe vehető maximum 5 milliós áfavisszaigénylés most lejáró határideje 2024. december 31-ig meghosszabbodik – írja a Bank360.hu.

A kormány új rendeletében a családtámogatási szabályokat több ponton is módosította. A változtatások összhangban vannak a korábbi kormányzati közlésekkel. A három legfontosabb változás a következő:

1. Az új lakások építésénél és vásárlásánál az áfavisszaigénylési kedvezmény lejárt volna 2022. december 31-én. Ezt a rendelet két évvel, 2024. december 31-ig meghosszabbítja változatlan feltételekkel. Azaz a jogosult családok maximum 5 millió forintig visszaigényelhetik az építési vagy vásárlási költségeik áfáját.

2. A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályait is megváltoztatta az új rendelet. Ezek közül a legfontosabb az a csoknál kedvezőbb feltételekkel igényelhető falusi csok nem jár le 2022.december 31-én, hanem az igényelhetősége további két évvel, 2024. december 31-ig meghosszabbodik.

3. A babaváró támogatásnál is egyetlen dátum a változtatás. Ez alapján a babaváró hitel és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2024. december 31-éig köthető meg. A határidő tehát két évvel meghosszabbodik, de a támogatás egyéb feltételei nem változnak.

A babaváró hitel összege tehát továbbra is 10 millió forint, amit szabadon lehet felhasználni. Az igénylő családok számára egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik a hitel, három gyermek esetén pedig a 10 millió forint támogatássá válik – ismerteti a továbbra is élő feltételeket a Bank360.hu.

via hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek