Elítélték és 21 évet ült két kislány megerőszakolása és megölése miatt, most kiderült, végig ártatlan volt

Megosztás

Elképesztő eset borzolja a kedélyeket Norvégiában. Közel 21 év börtön után mentettek fel utólag egy férfit, akit azzal vádoltak, hogy megerőszakolt és meggyilkolt egy nyolc és egy tízéves kislányt. Erre nehéz szavakat találni, az ártatlanul elítélt férfi most 43 éves.

Csaknem huszonegy év börtön után mentettek fel Norvégiában nemi erőszak vádja alól egy 43 éves férfit a skandináv ország történetének egyik legnagyobb igazságszolgáltatási tévedésével kapcsolatos ügyben.

Viggo Kristiansent csütörtökön tisztázta a bíróság azon vád alól, miszerint 2000-ben megerőszakolt és megölt egy nyolc- és egy tízéves kislányt. A norvég férfi így 21 évet töltött ártatlanul börtönben – ismertette Tonje Vang, az illetékes oslói fellebbviteli törvényszék bírája. A döntés jogerős.

“Huszonegy éven át minden másodpercet, percet, órát, napot, hetet, hónapot, évet végigszenvedtem” – olvasható Kristiansen levelében, amelyet védője olvasott fel az ítélethirdetést követően. A férfi úgy fogalmazott, hogy szenvedése nem fogható ahhoz, amit a gyermekek hozzátartozói éltek meg. Most pedig békét és nyugalmat kér, hogy új életet kezdhessen. “Ma kezdődik életem maradék része” – tette hozzá.

Kristiansent 2002-ben ítélték el gyilkosságért 21 év börtönre, bár folyton ártatlanságát bizonygatta. Az ügyet 2021-ben göngyölítették ismét föl, és a DNS-minták nem tudták kapcsolatba hozni a férfit sem a bűncselekményekkel, sem a tetthellyel a Kristiansand városában található Baneheia üdülőrégióban. Ugyanakkor egy másik, vele együtt elítélt férfihoz kapcsolható nyomokat fedeztek fel a kislányokon. (via MTI)

Kapcsolódó cikkek