Alapvető jogok biztosa: Hazánk egy modern demokratikus jogállam

Megosztás

Interjút adott a Magyar Nemzetnek a 2019-ben hat évre megválasztott alapvető jogok biztosa, akinek a munkáját az ombudsmanok világszövetsége nem találta megfelelőnek.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosaként eltöltött első három évét értékelve arról beszélt Magyar Nemzetnek, hogy a világjárvány és az Ukrajnában zajló háború miatt olyan helyzetekkel szembesült a hivatala, amit „saját kútfőből kellett megoldani”, ugyanis nem voltak olyan korábbi ombudsmani, alkotmánybírósági vagy nemzetközi gyakorlatok, amikhez vissza lehetett volna nyúlni.

Ennek ellenére Kozma szerint a hivatalának jó eredményei vannak. Ezt azzal indokolta, hogy bár „az ombudsmani jelentések nem kötelező erejűek, ugyanakkor az azokban foglaltakat egy modern demokratikus jogállamban, amilyen hazánk is, illik figyelembe venni”.

Az alapvető jogok biztosa szerint ez meg is történt az elmúlt években Magyarországon. Konkrét példaként Kozma azt emeli ki, hogy 2021-ben nagyjából két tucat alapjogi visszásságot megállapító, rendőri intézkedéssel kapcsolatos ombudsmani jelentés készült el, és ezek több mint nyolcvan százalékát elfogadta az országos rendőrfőkapitány.

Ahogy arról korábban a hvg.hu is beszámolt, Kozma Ákos és hivatala munkáját az ombudsmanok világszövetsége egyáltalán nem ilyen pozitívan értékelte, konkrétan nem találta megfelelőnek

Kapcsolódó cikkek