Szijjártó: Az új szankciós csomag rendben van

Megosztás

Jegyezzük fel tehát, külügyminiszterünk szerint is rendben van az EU újabb, Oroszország elleni szankciós csomagja. “Sikerült érvényre juttatni a magyar érdekeket.” Majd emlékezzünk, amikor ismét a szankciókkal magyaráz a Fidesz valamilyen újabb megszorítást.

Az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a 9. uniós szankciós csomag kapcsán sikerült érvényre juttatni a magyar érdekeket, s így fognak tárgyalni róla a tagállami nagykövetek. Azt a külügyminiszter nem mondta, hogy Magyarország is támogatni fogja, ugyanakkor azt sem – ahogy arra korábban számos példa volt –, hogy élni fog a kormány a vétójogával.

A külügyminiszter brüsszeli sajtótájékoztatójára ezúttal is csak kormánypárti médiumok munkatársait hívták meg.

Szijjártó azt mondta, hogy a legfontosabb az újabb szankciók kapcsán, hogy “a magyar nemzeti érdek ne sérüljön, és az energiabiztonság ne kerüljön veszélybe”. Kijelentette, hogy ezeket a szempontokat sikerült érvényesíteni, s ezek “a dolgok jelenlegi állása szerint nincsenek veszélyben”. A külügyminiszter kiemelte, hogy az energetikai témájú, vagy a nukleáris ágazatot sújtó büntetőintézkedéseket sikerült elkerülni. Hozzá kell tenni, hogy a csomagban már a javaslat bejelentésekor sem volt ilyesmiről szó.

A magyar kormány közben hozzájárult ahhoz is, hogy az úgynevezett Európai Békekeret költségvetését 2 milliárd euróval megnöveljék. Ez az az alap, amelyből a tagállamoknak megtérítik az Ukrajnába szállított fegyverek árát. A magyar feltétel az volt, hogy máshová, például a migráció ellen küzdő országoknak is jusson a pénzből, és minden költéshez egyhangú döntésre legyen szükség. Szijjártó cáfolta azokat a híreket, hogy ezt a költségnövelést a magyar kormány vétózta vagy blokkolta volna. Úgy fogalmazott:

nem blokkoltunk, csak tárgyaltunk.

A külügyminiszter azt is bejelentette, hogy az ukránok nem tartanak igényt arra a 187 millió euróra, amelyet a magyar kormány küldött volna azért cserébe, hogy Magyarország nem vesz részt a 18 milliárd eurós uniós hitelnyújtásban.

A tagállamok megegyeztek abban, hogy – az ezirányú magyar vétót megkerülve – ha kell, akkor 26-os körben, Magyarország nélkül fogják a hitelt Ukrajnának biztosítani. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek