Szülők helyett: így segítenek a rászoruló gyermekeken Borsodban

Megosztás

Magyarország talán legkülönlegesebb jótékonysági programját működteti az InDaHouse Hungary egyesület, amely nem tárgyi adományokkal, például ruhákkal vagy élelmiszerrel próbálnak meg segíteni, hanem heti rendszerességgel tanítanak, fejlesztenek több mint kétszáz, nehéz körülmények között élő gyereket, akiket a szüleik nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelően nevelni.

A programról a hu.euronews.com készített riportot, amelyhez az ország egyik legszegényebb vidékére, az encsi kistérségbe látogattak el. Ott találkoztak Nikével, aki egyike a mélyszegénységben élő borsodi gyerekek ezreinek, de komoly esélyt kapott arra, hogy később képes legyen kitörni a nehéz helyzetéből. Minden hétvégén budapesti önkéntesek járnak hozzá fejlesztő játékokat játszani és tanítgatni őt.

Az InDaHouse Hungary programja sokat ad a gyerekeknek, a szülőknek és az önkénteseknek is: „Elég volt eljönni, megismerkedni itt a gyerkőcökkel, ugye én a kicsikhez járok házról házra, és egyből szerelem volt első látásra, úgyhogy nem volt kérdés, hogy a jövőben hosszú távon szeretnék az egyesület tagja lenni” – mondta Görög Zsófia, aki már több mint egy éve jár időről időre Hernádszentandrásra, Perére, Ináncsra, vagy éppen Fügödre, a négy településre, ahol az InDaHouse tevékenykedik.

Tillmann Kinga hat éve kezdte a munkát az egyesületnél, és ma már ő koordinálja a korai fejlesztési programot. Szerinte ebben, a 0-től 4 éves korig tartó életszakaszban van a legnagyobb hatása a munkájuknak, ami ráadásul nagyon fontos is, mert sok szülő a jó példa híján nincs tisztában azzal, hogyan kell gyereket nevelni. Elmondása szerint a családok a gyerekek fizikai szükségleteit abszolút kielégítik, de más tekintetben gyakran nem tudnak megbirkózni a szülői feladatokkal – egyszerűen azért, mert nem látták, hogyan kell ezt csinálni.

Vannak, akik olyan alapvető dolgokkal sincsenek tisztában, mint hogy mi okozza a terhességet, hogyan lehet elérni, hogy a gyerek felhagyjon valamilyen veszélyes tevékenységgel, vagy hogy az nem jó, ha a féléves kisbaba energiaitalt iszik a cumisüvegből. Ezek a gyerekek segítség nélkül komoly lemaradásban vannak a kortársaikhoz képest, mire iskolába kerülnek, ott pedig sokszor csak tovább nyílik az olló.

Az InDaHouse ma már több mint 230 gyereken segít, nagyjából 250 önkéntessel, akik közül sokan kéthavonta egy hétvégére vannak beosztva.

Az InDaHouse életében az adománygyűjtés is kulcsfontosságú feladat, állami vagy önkormányzati támogatást ugyanis egy forintot sem kapnak. A válság őket is utolérte, a fűtésszámlájuk a két és félszeresére emelkedett.

Forrás és további részletek: hu.euronews.com

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek