Holoda Attila: Muszáj lesz kivezetni a benzinárstopot

Megosztás

Az eddiginél is komolyabb zavarok lesznek az üzemanyag-ellátásban, ha a kormány nem vezeti ki a benzinárstopot, mondta az Mfornak Holoda Attila energetikai szakértő, korábbi helyettes államtitkár.

A probléma oka, hogy a Molon kívül más nagykereskedők nem hoznak be üzemanyagot, mivel nem éri meg nekik Magyarországon eladni. A Mol ráadásul csökkentett kapacitással működik a finomítók karbantartásával kapcsolatos problémák miatt. Eközben az alacsony áraknak köszönhetően a fogyasztás is növekszik, magyarázta.

Szerinte a hamarosan életbe lépő uniós olajszankció is nehezítheti a helyzetet. Bár Magyarország mentességet kapott a vezetékes olajszállítás tilalma alól, a Mol nehezebben fogja összehangolni a pozsonyi és a százhalombattai finomító működését.

Holoda szerint, ha januártól is marad az ársapka, akkor szociális alapon kellene működnie.

A napokban már a Mol több benzinkútján is hiány volt, a Független Benzinkutak Szövetsége pedig folyamatosan bővíti azoknak a kis kutaknak a listáját, amik nem kapnak üzemanyagot.

Nagy Márton miniszter a független kutak panaszaira azzal reagált: „ez már a kis kutak hergelése, tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak. De bizonyos esetben azt is tudjuk, hogy túl nagy pánikot keltenek. Ezt a helyén kell kezelni, ez túlnyomja a helyzetet. Megértem a helyzetüket, de nem ez a módja, hogy ezt kezeljük.”

Forrás: 444.hu, Mfor.hu

Kapcsolódó cikkek