A mosógépek és hűtők használatát korlátoznák, az elektromos autókét betiltanák Svájcban az áramhiány miatt

Megosztás

Ha valóban energiahiány lép fel, radikális intézkedéseket vezethet be az ország.

A vízenergiának köszönhetően Svájc rendelkezik Európa egyik legkörnyezetbarátabb áramellátásával. Most azonban az alpesi köztársaság áramszünettől tart – írja a Focus német hírmagazin alapján a hu.euronews.com. Az állam telente nagy mennyiségű villamos energiát importál Németországból és Franciaországból, idén azonban ez utóbbi két ország is problémákba ütközhet.

A Svájci Államszövetség által november 23-án kiadott rendelet-tervezet drasztikus intézkedéseket ír elő, amelyeket energiahiány esetén négy fokozati szint keretében hoznának meg.

Vannak köztük előírások, amelyek szerint a mosógépek nem működhetnének 40 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten, a hűtőszekrényeket pedig nem lehetne 6 fok alá hűteni. Bármi, ami csak a kényelmet szolgálja – szaunák vagy gőzfürdők -, csak korlátozottan lennének használhatók otthon.

A svájci autópályákon a sebességkorlát 120 km/h-ról 100 km/h-ra csökken. Az elektromos autók vezetőit viszont áramhiány esetén teljesen eltiltanák a vezetéstől. A tervezet szerint az e-autók magánhasználata csak a “feltétlenül szükséges utazásokhoz” (pl. munkahelyre bejutás, bevásárlás, orvoslátogatás, vallási eseményeken való részvétel) lenne engedélyezve. A rendelkezés 110 ezer elektromos autótulajdonost érint Svájcban.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek