A fideszes polgármester Z-betűs háborús jelképet festett autójára, orosz zászlót tesz a házára

Megosztás

Egész évben megfigyelhettük, hogy Ukrajnával szemben Oroszország “igazát” sulykolja a kormányzati média, ez a háború kitörése óta sem változott. Általában mindenért az ukránok a felelősek, Putyinék csak a jogos jussukat veszik vissza. Bár a kormányzati fősodor időnként nagyokat változik, alapvetően az oroszokat tilos szidni és hibásként beállítani.

A fideszes polgármesterek is sokszor beállnak a sorba, Novaj településének vezetője ebben kifejezetten élen jár.

A részletekről a Telex.hu számolt be.

Kilenc hónappal ezelőtt indított háborút Vlagyimir Putyin Oroszországa az inkább a Nyugathoz tartozni vágyó Ukrajna ellen. A kormányközeli magyar médiumok egyértelműen oroszpárti narratívát képviselnek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt többnyire félnótás zenebohócként, követelőző, összevissza beszélő, sértődött, hazug alakként jelenítik meg, akit e narratíva szerint már alapból az is hiteltelenné tesz, hogy korábban színészként is tevékenykedett, ezzel pedig valamiféle színjátékot sejtetnek ezek az újságok, azt a látszatot akarják kelteni, hogy ebben a konfliktusban semmi nem az, aminek látszik, hanem valójában a „tudjukkik” szövik a ragacsos hálójukat a háttérből, és az ukrán elnök csak az ő bábjuk.

Ezzel szemben Oroszországról csakis a méltóság nyelvén beszélnek. Büszke, nagy, erős, a tradicionális értékeit kemény kézzel őrző, a gonosz, álnok Nyugat által igaztalanul bántott, de ennek felemelt fejjel ellenálló, tiszteletet parancsoló hatalomként ábrázolják a gyilkos rezsimet. Ezek a médiumok a Nyugatot 0–24-ben kritizálják, de Oroszországról és más keleti hatalmakról szinte soha nem közölnek mély kritikát, nem szentelnek a működésüknek hosszabb cikkeket, vagy elemzőműsorokat, nem foglalkoznak túl sokat azzal, hogy milyen az élet ezekben az országokban. Nem törik magukat, hogy részletesen feltárják a putyini rezsim magatartásformáit, nem szeretnek azzal foglalkozni, hogy megmutassák, az orosz elnök hogyan mérgezteti meg politikai ellenfeleit, hogyan gyilkoltatja le őket fényes nappal az utcán, hogyan raboltatja el vagy börtönzi be őket, hogyan nem tűri az övétől eltérő véleményt, és hogyan törekszik információs monopóliumra az oroszországi nyilvánosságban.

A magyar kormányközeli médiumok hatása sokak gondolkodását meghatározza, és ez természetesen nemcsak az átlag polgárokra igaz, hanem egyes politikusokra is. A Heves megyei Novaj fideszes polgármesterének közösségi médiás aktivitásában is tetten érhető mindez, ennek alátámasztására mutatunk két képet Demkó Gábor Facebook-oldaláról. (Cikkünk megjelenése után pár órával Demkó törölte – vagy elérhetetlenné tette – az érintett Facebook-posztjait, így az eredeti tartalmak beágyazásként már nem elérhetőek, de képként lementettük őket.) Az elsőn Zelenszkij látható:

Fotó: Demkó Gábor / Facebook
Fotó: Demkó Gábor / Facebook

A Putyint cári ruhában ábrázoló photoshopolt képet pedig az orosz elnök 70. születésnapja alkalmából posztolta a novaji polgármester, és arról is írt a kép mellett, hogy Putyinnak „nem volt más választása”, amikor elindította a háborút.

Fotó: Demkó Gábor / Facebook
Fotó: Demkó Gábor / Facebook

A novaji polgármester oroszpárti hozzáállása azonban nemcsak a közösségi médiában mutatkozik meg, hanem a való életben is.

Orosz háborús jelkép a kisteherautón, orosz zászló a házon

Amikor a Telex Novajon járt, épp nem volt kint Demkó Gábor házán az orosz zászló, de helyi források szerint a háború kitörése óta időnként kirakja, hosszabb-rövidebb időre.

A Z betűt nem azért rakta ki, mert háborús jelkép, hanem mert az „orosz igazságot” szimbolizálja

„Lehet, hogy sokan félreértik a posztjaimat, és lehet, hogy tényleg úgy indult a dolog, hogy bíztam abban, lesz igazságtétel Ukrajnában, de utána rájöttem, hogy túlságosan elharapódzott az egész. Eleinte azt hittem, ha átengedik a kelet-ukrajnai megyéket Oroszországnak, akkor megoldódik a konfliktus.” Erre felvetettük, hogy a konfliktus idei eszkalációja előtt ezek felett a területek felett az oroszok befolyása érvényesült, de ez nem volt elegendő Putyinnak, aki tovább akart menni. „Igen, ezt már nem tartom jónak, mert Ukrajna többi részén már inkább Nyugat-barát ukrán népesség él” – mondta.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek