Felmérés: Több százezer szavazót veszített a Fidesz, az ellenzék mégsem erősödött

Megosztás

Folyamatosan esik a Fidesz támogatottsága a májusi, csúcsot jelentő 46 százalékos mutató óta: a kormánypártot szeptemberben még 37 százalék támogatta, most 33 – többek között ez derül ki a Závecz Research Intézet november közepén, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu szemlézett.

A Fidesztől május óta eltávolodó szavazók száma egymillió, de a kormánypárt a 2,7 milliós táborával így is kimagaslik a politikai mezőnyből.

Az ellenzék tavasz óta nem sokat erősödött, a párt nélküliek csoportja viszont 20 százalékról 30-ra nőtt. A Demokratikus Koalíció támogatottsága valamelyest emelkedett: májusban 9, most 11 százalékot ért el a teljes választói körben. A sorban a Mi Hazánk következik, tavasszal 5 százalékot ért el, novemberben 6 százalékos. A Momentum és a Jobbik fél éve 5 százalékon állt, ezúttal 4-4 százalékos. Május óta változatlan szintet, 4 százalékot mértek most az MSZP-nek. Az LMP-t és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot tavasszal a választókorúak 2-2 százaléka támogatta, ebben a hónapban 3-3 százalék. A Párbeszéd támogatóinak aránya fél éve és most is 1 százalék.

A választás óta eltelt időszakban szinte mindegyik társadalmi rétegben meggyengült a kormánypárt, de vezető pozíciója sehol nincsen veszélyben – derül ki a kutatásból.

Ráadásul a biztos szavazók között 50 százalékot kap a Fidesz. A második helyen a DK áll, 17 százalékkal. Az aktív szavazók csoportjában a harmadik legerősebb párt a Mi Hazánk, 8 százalékos eredménnyel. A Momentum 6, az MSZP és a Jobbik 5-5 százalékos. E pártokat az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt követi, 3-3 százalékkal, a Párbeszéd ezúttal 1 százalékos.

Májusban az emberek 52 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok Magyarországon, szeptemberben már jóval többen, 62 százaléknyian gondolták így. A kedvezőtlen vélemények aránya azóta tovább nőtt, jelenleg a lakosság 71 százaléka negatív folyamatokat érzékel.

A különböző ellenzéki pártok támogatóinak 90-95 százaléka negatívan értékeli az ország jelenlegi helyzetét, de a pártnélküliek óriási többsége (86 százaléka) is kritikus. A kormánypárti szavazók többsége (61 százaléka) elégedett az országban zajló történésekkel, de egyharmaduk szerint szintén rosszul alakulnak hazánk ügyei.

Forrás és további részletek: hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek