Német lapok: Magyarország elveszítheti az uniós források 3000 milliárdját

Megosztás

Az Európai Bizottság nem elégedett a magyar kormány eddigi vállalásaival – értesült a hírről két német lap is. Sem a kohéziós alapok visszatartott 3000 milliárd forintjára, sem pedig a helyreállítási alap támogatására nem számíthat a magyar kormány, amíg nem teljesíti maradéktalanul az Európai Bizottságnak tett vállalásait – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német lap „megbízható” brüsszeli forrásokból úgy értesült, az Európai Bizottság a jövő heti kollégiumi ülésén az eredeti tervhez hasonlóan azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy a kötelezettségvállalások 65 százalékát függesszék fel a magyar kohéziós operatív programokban, ami

7,5 milliárd eurót, vagyis körülbelül 3000 milliárd forintot jelent.

Az úgynevezett kondicionalitási eljárásban a Bizottság azért döntött így, mert nem tartja elégségesnek a magyar kormány által tett 17 korrupcióellenes vállalást. Továbbá a FAZ értesülései szerint

az EU a helyreállítási alap 5,8 milliárd euróját is csak akkor fogja kifizetni Magyarországnak, ha a kondicionalitási eljárásban meghatározott vállalásokat teljesíti, valamint további igazságügyi reformokat is végrehajt.

Hogy ezek pontosan mik, arról a Politico című lap írt korábban: eszerint Brüsszel az igazságügy függetlenségének garantálását várja el, a többi közt az Országos Bírói Tanács erősítésével és a Kúria, azon belül is Varga Zs. András elnök gyengítésével.

A német lap forrásai szerint bár a Bizottság elismerte, hogy néhány vállalást valóban teljesítettek a magyarok, de így is maradtak hiányosságok. Ez utóbbiak közé tartozik az újonnan létrehozott Integritás Hatóság is, melynek alelnökei „nem állnak minden kétségen felül” a Bizottság szerint.

A végső döntést kimondó tagállami pénzügyminiszterek december 6-án találkoznak. A FAZ szerint itt egyszerre döntenek majd a kohéziós alapok 3000 milliárd forintjának befagyasztásáról, valamint a helyreállítási pénzek feltételes kifizetéséről is – mindkét esetben minősített többséggel.

Kapcsolódó cikkek