A Covid-fertőzés megváltoztathatja az agyműködést

Megosztás

Természetesen az elemzések alapján nem éppen jó irányba.

Egy új, a Radiological Society of North America című tudományos lapban megjelent kutatási eredmény alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett emberek agyában még hat hónappal a gyógyulás után is rendellenességek tapasztalhatók.

A Delhi Indiai Technológiai Intézet kutatói MRI (mágnesesrezonancia-képalkotás) segítségével vizsgálták meg azoknak az agyát, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. A kutatók ehhez egy újfajta vizsgálati módszert használtak: a szuszceptibilitás-súlyozott képalkotást (SWI).

A csapat 46 olyan ember adatait elemezte, akik az elmúlt hat hónapban épültek fel a koronavírusból. Az eredményüket 30 egészséges személy adataival vetették össze. A hosszú Covidban szenvedő betegek közül a leggyakrabban a fáradtság, az alvászavarok, a figyelem hiánya és a memóriaproblémák jelentettek tüneteket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyultak agyában még a gyógyulás ellenére is rendellenességet lehetett mérni azokon a területeken, amelyek a fáradtsággal, álmatlansággal, szorongással, depresszióval, fejfájással és kognitív problémákkal állnak kapcsolatban. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek