Trump szerint elnöksége alatt évtizedekig nem volt háború

Megosztás

Úgy tűnik, nemcsak a világon mindenkiben, de magában a volt amerikai elnökben is mély nyomott hagyott az elnöksége, november 16-én tartott beszédében ugyanis – amit abból az alkalomból tartott, hogy bejelentette, újra indul az elnöki posztért – úgy hivatkozott négyéves elnöki ciklusára, hogy: évtizedek.

A volt elnök a közel egyórás beszéd egy pontján arról beszélt, 2016-ban politikai ellenfelei azzal vádolták, ha ő lesz az elnök, azonnal háborúba fogja taszítani az országot, ennek ellenére.

„Évtizedeket, évtizedeket húztam le háború nélkül. Én voltam az első elnök, aki ilyen hosszú időn keresztül tudott így tenni.”

A valóság ezzel szemben az, hogy Donald Trump csak 2017 és 2021 között volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke, tehát négy évig. Ez akárhogy számoljuk, nem tíz, főleg nem több tíz.

A CNN tényellenőrző cikke részletezi, hogy a mondat második fele se stimmel, Trump volt az elnök az USA afganisztáni, iraki és szíriai háborúkban való részvétele alatt is, igaz, egyiket sem ő kezdte el, és mindhárom országból kivonta a csapatok egy részét. Ő volt viszont a főparancsnoka több tucat amerikai légicsapásnak is, köztük dróncsapásoknak Szomáliában, Jemenben, Líbiában és Pakisztánban, valamint azt a dróncsapást is ő rendelte el, amely megölte Kászim Szulejmánit, az iráni al-Kudsz Erőknek, a Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott egységének parancsnokát.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek