150 milliárddal indít gyármentő programot a kormány

Megosztás

A 22-i kormányinfón hangzott el, hogy a kormány gyármentő programot indít. A szerda esti kormányhatározatból kiderül, hogy ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felügyeli majd a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül, mert a kormány „egyetért azzal, hogy az energiaválság által sújtott nagyvállalatok számára hosszú távú versenyképességi előnyt és fennmaradási lehetőséget az energiahatékonysági és az energetikai önellátást támogató beruházások biztosítanak, és azok kormányzati támogatása a nemzetközi versenyben történő helytálláshoz szükséges”. Palkovics László technológiai és ipari miniszternek pedig javaslatokat kell készítenie a cégek által jelzett nehézségek megoldására. A programra Varga Mihály pénzügyminiszternek 150 milliárd forintot kell előteremtenie a jövő évi költségvetésben, bár a nyáron elfogadott 2023-as költségvetési törvényben ez nem szerepel.

Két kormányrendeletet is közzétettek a vállalkozások támogatásáról. Az egyik a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érinti: változó kamatozású, forintalapú hitel- és kölcsönszerződéseik, illetve pénzügyi lízingszerződéseik (kivéve a fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret-szerződést) referencia-kamatlábának mértéke 2022. november 15-től 2023. június 30-ig nem lehet magasabb a 2022. június 28-én érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál, és a tőke- és kamattartozást nem lehet az ezalatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.

Ezen kívül energiahatékonysági beruházási támogatást vezetnek be 95 iparágban, ez esetben a nagyvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok részére. A fő szempontok egyebek között:

  • a megtartott munkahelyek száma,
  • a beruházás megvalósításával elérni tervezett éves végső energiamegtakarítás,
  • a beruházás helyszíne, a kedvezményezett vállalat nemzetgazdasági jelentősége.

Egy újabb költségvetési átcsoportosítás keretében a kormány külön támogatást ad a Zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpontnak (Mindszentyneum), amelynek avatásán a miniszterelnök október 23-án beszédet mondott. Az intézmény 2023. évi működtetése érdekében 200 millió forint „külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül vissza nem térítendő egyedi támogatást” kap a város önkormányzata.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek