Kormányinfó: kiterjesztik a kamatstopot, 7,77 százalékon rögzítik a kamatlábat

Megosztás

Európai uniós helyzetelemzést és gazdasági értékelést végzett a kormány szerdai ülésén – jelentette be Gyulás Gergely a rendhagyó módon szombaton megtartott Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint elemezték az infláció okait, és arra jutottak, hogy Európában és Magyarországon is szankciós infláció van. Éppen ezért a kormány arról döntött, hogy fenntartja és kiterjeszti az árstopokat:

  • kiterjeszti a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra,
  • meghosszabbítják a Széchenyi Kártyaprogramot, és
  • gyármentőprogramot hirdetnek.

Nagy Márton a kkv-k változó hitelű kamatait érintő sapkát bejelentve ismertette: a kamatstopnak június 28. lesz a referencia-időpontja, ekkor 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb. Ez november 15-én kezdődik, és jövő július elsejéig tart.

A júniusi szintre vezetik tehát vissza a kamatokat, november 15-től, de visszamenőleg, a múlt heti kamatemelésben érintettek esetében is – mondta Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint jövő júniusig lesz életben a kamatstop, így azokat sem érheti kár, akik a jegybank kamatemelési döntése nyomán már „átárazódtak” volna.

Tovább lehet igényelni a Széchenyi Kártya plusz program támogatásait, ismertette továbbá Nagy Márton. A miniszter szerint a kártya továbbra is megmarad, de a kamata fix 5 százalékra növekedik január 1-ig. Vagyis idén még 3 és fél százalékon lehet felvenni a hitelt – mondta Nagy Márton. A termékek körét szűkítették, alapvetően beruházási forgóeszköz, turizmus, agrár, mikrohitel kártya marad meg, illetve egy folyószámlahitel.

Forrás és további részletek a Kormányinfóról: Telex.hu

Amennyiben ön is hozzájárulna a független média fennmaradásához és a vidék valódi híreinek bemutatásához, kérjük erre a linkre kattintva támogassa munkánkat!

Kapcsolódó cikkek