Jövő tavaszra újraépülhet a leomlott lillafüredi támfal

Megosztás

Március 17-én a lillafüredi Palotaszálló alatt lévő függőkertek északi részén, a Kosztolányi sétány mellett lévő terméskő támfal mintegy 20 méter hosszan váratlanul kibillent, összerepedezett, és egy 4 méteres szakaszon le is omlott a sétányra. Az omlás szerencsére személyi sérülést nem okozott.

Miskolcon majdnem minden esztendőben történik váratlan pincebeszakadás vagy partfalomlás, általában a téli hóolvadásokat vagy a tavaszi-nyári nagyobb záporokat követően. 

Az önkormányzat elkészítette a vis maior tervet, amely a helyreállítás műszaki tartalmát és a költségbecslést is tartalmazza. A központi vis­maior keretből adható támogatás mértéke – partfalak esetében – a teljes bekerülési költség maximum 70 százaléka, azaz a pályázónak olyan 30 százaléknyi önrészt kell vállalnia. A lillafüredi függőkert leomlott támfala helyreállításának teljes bekerülési költségét 30 148 974 forintban állapították meg. Ebből a támogatás mértéke 21 104 281 forint. Az önkormányzatnak tehát – 9 044 693 forint saját forrást kell biztosítania.  

Mint megtudtuk, az anyagi erő birtokában kiírták a közbeszerzést és ezt követően jövő februárban, márciusban kezdődhet meg a támfal újjáépítése. Jövő tavaszra állhat helyre tehát az idén tavasszal megbomlott állapot a lillafüredi függőkertben. 

Forrás: Boon.hu

Kapcsolódó cikkek