A Magyar Helsinki Bizottság képviseli a sztrájk miatt elbocsátott tanárokat

Megosztás

Rendkívüli felmondással egy hete bocsátottak el öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Közülük négyen is a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordulnak munkaügyi bírósághoz – írja a civil jogvédő szervezet közleményében. Mint írják:

“a tanároknak a sztrájkjog kiüresítésével nem maradt más választásuk, mint a polgári engedetlenség, ha a véleményüket ki akarják fejezni. A pedagógusok rövid munkabeszüntetései nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért, egy jobb oktatási rendszerért.”

A polgári engedetlenséget választó pedagógusokat a kormány először megfenyegette, majd ötüket rendkívüli felmondással kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A Helsinki Bizottság szerint ezzel a hatalom célja nyilvánvaló:

a sztrájkoló, tiltakozó pedagógusok megfélemlítése, valamint az őket támogató diákok és szüleik elbizonytalanítása.

A kölcseys tanárok és még sokan mások is úgy döntöttek, élnek a véleménynyilvánítási szabadságukkal, szeptemberben pár órát nem tartanak meg, és erre ugyan nem kaptak munkabért, de kellő nyomatékot tudtak adni követeléseiknek. Ezt a tankerületi központ egy figyelmeztetés után elbocsátásukkal torolta meg.

Kapcsolódó cikkek