Megint barna medvét láttak a Bükkben

Megosztás

Barna medvét fotóztak a Bükk nyugati peremén, lakott településtől távol – írja a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület Facebook-oldala. Hozzáteszik, hogy értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait a megfigyelésről.

A bejegyzés szerint a példány valószínűleg azonos az Egeredő Zrt. által 2022. június 23-án megfigyelt medvével. Akkor egy, a Pes-kő-barlang közelében kihelyezett vadkamera rögzítette az állatot. Nyáron a Pest megyei Aszód környékén is feltűnt egy barna medve, és a Nógrád megyei Acsánál is láttak egy példányt.

Ha egy kirándulás alkalmával medvével futnánk össze, a Pilisi Parkerdő és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerint a következő viselkedési szabályokat érdemes betartani:

  • A medve alapvetően békés természetű, és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust, és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket, és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

Forrás: Telex.hu, 444.hu

Kapcsolódó cikkek